Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Danas sam primetila da je mom hrčku levo oko poluzatvoreno i nekako crvenkasto, pretpostavljam da je neka infekcijica u pitanju :(( Inače hrčak je star samo nekoliko meseci, zdravo se hrani i prilično je aktivan.. Da li ima neka mast koju treba da mu mažem ili treba nečim da mu ispiram oko da prodje? I koliko može ta infekcija da bude opasna? Hvala, unapred! Nevena

O: Veoma je važno utvrditi bilo koju promenu kod Vašeg kućnog ljubimca koja može ukazivati na neko oboljenje. Opšti znaci bolesti u hrčka su: gubitak apetita, neveselost, nezainteresovanost, zavlačenje u kućicu, neaktivnost.

Zatim znaci koji ukazuju na bolesti određenog sistema organa su proliv, iscedak iz oka, iscedak iz nosa, suzenje očiju, zatvorene oči  itd. 

Infekcije oka su veoma česte u hrčka i manifestuju se nakupljanjem sadržaja u medijalnom očnom uglu koji može biti serozan, mukozan, gnojav. Dlaka oko očiju takođe može biti promenjena i proređena. Infekcije oka mogu biti uzrokovane bakterijama Pasteurella sp., Bordetella sp., ili Staphylococcus sp., a mogu se komplikovati tako što se infekcija širi na vilicu ili respiratorni trakt. Takođe je moguće da je iscedak iz oka simptom respiratorne infekcije ili sinusitisa.

Veoma je važno terapiju sprovesti na vreme jer kod uznapredovane infekcije može doći do njenog širenja i pojave upale mozga sa teškim posledicama. Jedan od mogućih problema sa očima može biti i obstrukcija suzonosnog kanala koja je posledica infekcije ili urođena mana, zatim izvrtanje i uvrtanje  očnih kapaka.

Alergijska reakcija na prašinu sena, piljevinu, ili suvu hranu se može manifestovati suzenjem očiju. Sluzokoža oka može biti i mehanički iritirana komadima piljevine ili amonijakom iz neočišćene piljevine što može rezultirati suzenjem oka.
 
Savetovala bih Vas da održavate redovnu higijenu oka ispiranjem sa fiziološkim rastvorom ili nekim drugim preparatom (npr. Augen - pflege - Trixie), kao i da redovno čistite kavez i menjate piljevinu.

Kako postoje brojni etiološki faktori koji dovode do ovakvog stanja bilo bi opravdano posetiti veterinara koji će kliničkim pregledom ustanoviti moguće razloge nastanka  i u tom smislu odrediti terapiju.