Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Treba mi vaša pomoć! Moj hrčak imam problem, stalno mu suzi oko i ponekad mu se zatvori. Ja ne znam šta da radim, možete li mi vi pomoći? Da li trebam da mu kupim neke lekove i da li on sme da pije vodu? Unapred hvala, Igor

O: Kao posledica obstrukcije suznog kanala može da dođe do suzenja oka ili zapaljenja. Suzni kanal služi za oticanje suza iz oka u nosnu šupljinu. Ako je kanal neprohodan, oticanje suza je otežano, pa suze teku preko ivice kapaka niz obraz. Ovakva vlažna i topla sredina predstavlja povoljne uslove za razvoj bakterija i nastanak zapaljenja.

Takođe, može da se javi i urođena nepravilnost kapaka (uvrnuće ili izvrnuće).
 
Zapaljenje oka najčešće prati skupljanje sadržaja u unutrašnjem uglu oka. Sadržaj može da bude različite konzistencije (vodenast, sluzav, gnojan), a kao posledica toga je mokra dlaka ispod jednog ili oba oka, kao i opadanje ili prebojenost dlake.
 
Bakterijske infekcije su  najčešći uzrok problema sa očima i potrebno ih je odmah lečiti, jer infekcija može da se proširi.

Uzroci iritacije oka mogu da budu i mehanički nadražaji, tj. komadići piljevine koji dospevaju u oko i mehanički nadražuju oko, a kao posledica toga stvaraju se povoljni uslovi za razvoj bakterija. Takođe, ako se kavez dovoljno često ne čisti, nakupljaju se štetni gasovi (amonijak) koji iritiraju oko.
 
Na žalost, bez pregleda nije moguće da se postavi dijagnoza, pa  u svakom slučaju ako ste u mogućnosti odvedite Vašeg ljubimca kod veterinara koji će na osnovu kliničkog pregleda i anamnestičkih podataka preporučiti ili sprovesti odgovarajuću terapiju.
 
Što se tiče vašeg pitanja o tome da li hrčak sme da pije vodu, odgovor je da sme, odnosno mora (kao i sva živa bića). Kod nas u Pet centru uskoro ćete moći da kupite specijalizovanu pojilicu za hrčka, koja se postavlja u kavez u vertikalan položaj i koja onemogućava nepotrebno kvašenje hrčka.