Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Kupila sam degua (u pet centru mi je rečeno da je star oko 6 meseci, ali da ne znaju kog je pola). Volela bih da kupim još jednog kako bi imao društvo dok sam na poslu, iako sam već imala priliku da imam degua koji je ceo životni vek bio bez drugog degua ali je uvek imao društvo niti je patio kada je ostajao sam, jer je bio naviknut na moje svakodnevne aktivnosti. Međutim, pošto niko nije u mogućnosti da mi kaže pol životinje, da li kod degua postoji mogućnot sterilisanja? Želela bih da izbegnem potencijalnu mogućnost njihovog parenja i dobijanja mladih, ukoliko se desi da su suprotnog pola, jer ne bih mogla da vodim računa o svima, a ne bih imala gde da udomim mlade. Hvala unapred, Anđela

O: O određivanju starosti kod degua pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr.vet.med., u tekstu koji glasi Degu – određivanje pola.

Degu je posebno socijalna životinjica, koju ne bi trebalo držati u izolaciji. 

Ako provedu duže vremena sami, postaju agresivni i depresivni, kraće žive i generalno nemaju potreban kvalitet život. Većina vlasnika i uzgajivača preporučuje držanje degua kao male zajednice, dva degua istog pola (ako ne želite podmladak) ili više od tri, ali različitog pola.

Degui su poznati po sposobnosti vokalizacije. Specifičnim glasanjem izražavaju različita stanja.

Bilo bi dobro da mu pronađete drugog degua, ali uvođenje mora biti polagano i strpljivo jer starosedelac neće po automatizmu prihvatiti novo društvo, naročito ako se radi o odraslim mužjacima. Uobičajeno je da se ponašaju zaštitnički, s obzirom na teritoriju koja je njihova.

Upoznavanje bi trebalo biti na neutralnom terenu koji nije obeležio ni jedan degu. Dobro je pre uvođenja novog degua stari kavez temeljno oprati i dezinfikovati, kako bi se uklonili tragovi urina kojim se označavaju teritorije.


U svakom slučaju, strpljenje će se isplatiti jer degui su izrazito zabavni i zahvalni ljubimci.


Iskustva kolega kažu da sam zahvat nije problematičan za životinju, ali da ozbiljni problemi mogu nastati nakon operacije. Naime, degu, kao i još neke vrste životinja, sklon je automutilaciji tj. samo-povređivanju, na šta ih navodi postoperativna rana koju nastoje da grebu, grizu, čupaju konce i sl. i vrlo je teško sprečiti ih u tome. Pri tome se otvorena rana veoma lako može sekundarno inficirati i uzrokovati teže komplikacije.

Na osnovu svega navedenog, moja je preporuka da takav zahvat izbegnete ukoliko nije apsolutno neophodan.

Odvedite degua kod veterinara koji će preciznije odrediti pol. Uvek možete umesto ženke izabrati mužjaka za suživot sa Vašim ljubimce, i na taj način izbeći mogućnost rađanja mladih.