Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Postovani, imam Maltezera starog 6,5 meseci i od nedavno sam primetila da mu je na pojedinim mestima koža crne boje. Ne izgleda kao pečat ili fleka, na prvi pogled sam pomislila da je prljav od zemlje po kojoj se stalno valja, medjutim kada sam ga okupala videla sam da je u pitanju neki kožni problem. Kako u okolini od 60 km nema dobrog veterinara, nadam se da mi Vi mozete odgovoriti šta bi ovo moglo da bude, pa da onda učinim onako kako treba. Napominjem da je kuca uvek jednako vesela i da dobro jede. Dešava se da povrati ponekad, ali kako mi je jedan veterinar objasnio, moguće je da se prejede, jer su Maltezeri skloni prejedanju.

Ja bih ipak da mu se urade alergo testovi, jer sam primetila da od odredjene hrane ima gasove i mučnine, pa me zanima šta predlazete i u tom smislu?
Pozdrav, Radmila Ćurčić

O: Ukoliko su povraćanje i proliv posledica intolerancije na hranu ili alergijska reakcija na uneti alergen, na problem se može uticati ishranom hranama sa hipoalergijskom formulom. U te svrhe možete koristiti hrane: Brit Care, Royal Canin - Hipoallergenic, Royal Canin - Sensitivity control, Hill's d/d, Hill's z/d, itd.
U svakom slučaju možete uraditi alergološke probe da bi se detektovao alergen. Alergen ne mora poticati iz hrane, to može biti bilo koja druga materija.


Hiperpigmentacija u vidu crne kože u maltezera koju ste nam opisali može biti različite etiologije i može je uzrokovati ili hormonski disbalans i tada promenjena mesta uglavnom nisu pruritična (bez svraba su) ili dugotrajni nadražaj nekog agensa koji uzrokuje atopički dermatitis hroničnog toka.

Predilekciona mesta su obično prepone, pazuh, mesta između prstiju. Promenjena mesta može karakterisati i gubitak dlake. Umesto bledoružičaste boje postepeno se razvija tamnija boja pa čak može biti i potpuno crna i to na onim mestima gde je koža predhodno bila upalno zacrvenjena. Osim promene pigmentacije, na koži se mogu javiti i makule ili mrlje. Makule su jasno ograničene promene veličine manje od 1 cm, dok su mrlje manje ograničene promene ali većih dimenzija.

Da biste sa sigurnošću dijagnostikovali uzrok nastanka "crne kože" i sproveli adekvatnu terapiju, savetujem Vas da se obratite veterinarima dermatološke ambulante Veterinarskog fakulteta u Beogradu gde takođe možete uraditi i alergo testove. 

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak