aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: U  pitanu je štene mešanca, staro 6 meseci. Stalno mu se peruta koža na leđima. U stanu je, a prosečno se kupa jednom u 2 ili 3 meseca. Zanima me šta je uzrok tome?
Unapred zahvaljujem, Stevan 

O: Stare ćelije kože odumiru i ljušte se, a zamenjuju ih nove ćelije. Taj bi se proces trebao odvijati postepeno i neprimetno. Međutim, kod perutanja se proces odumiranja ćelija toliko ubrzava, da odumrli ostaci kože počinju formirati ljuspice. Ponekad perutanje kože može biti popraćeno svrabom i/ili crvenilom. Sve to zavisi od uzroka koji je pokrenuo perutanje kože. Pojačano stvaranje peruti je obično znak neizbalansirane ishrane, a ređe se javlja kao nedostatak biotina (vitamin H), koji je poznat kao zaštitni faktor za dlaku i kožu. Takođe se perutanje kože javlja kod raznih sistemskih bolesti i parazitoza te gljivičnih oboljenja. Perut je česta pojava i u zimskim mesecima, dok naši ljubimci pretežno borave u kući. Posebno su osetljivi na centralno greanje jer suvi vazduh pojačava suvoću i ljuštenje kože. Neprikladni šamponi takođe mogu utiecati na pojavu peruti i svraba.

Perutanje kože je medicinski problem pa bih Vam preporučila da posetite svog veterinara kako bi utvrdio razlog perutanja.
 

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak