Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dva hrčka, tačnije WINTER DWARF HAMSTER (neznam na srpskom). I u poslednje dve večeri ženka nam cijuče! Neznam šta joj je! Valjda kad joj se približi mužijak, ona zacvili. Imam ih već nekih 2 meseca! Da nije trudna, pa stres i to..... I kako da odredim kada je trudna?! Koji su simptomi? Šta da radim?
Pomoć....
Radoje

O: Phodopus sungarus - Winter White Russian Dwart Hamster, obično žive 1,5-2,5 godine i mogu porasti do dužine od 8-10cm.

Hrčak se razmnožava veoma brzo. Ženke su spremne za parenje već sa šest nedelja starosti. Dužina graviditeta kod hrčka iznosi oko 16 dana. Graviditet se može potvrditi palpiranjem mladunaca preko trbušnog zida, a ponekad se može uočiti i njihovo pokretanje. Okoti se prosečno 6 mladih, mada je moguće od 2 - 15. Posle četiri nedelje mladi se mogu odvojiti od majke, a posle 3 meseca su potpuno odrasli.

Patuljasti hrčci su veoma socijalna bića i najbolje ih je držati najmanje u paru (kao Vaši ljubimci). Ako muški i ženski hrčak žive u miru verovatno je da će uskoro doći do parenja.

Međutim, često se dešava da iako su bili mirni, može doći do konflikta među njima (što se verovatno dogodilo s Vašim hrčcima). U ovakvim situacijama potrebno ih je razdvojiti, posle nekog vremena mogu se ponovo pokušati da spoje ali samo uz prisustvo vlasnika.