Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačak star godinu dana kašlje već mesecima, veterinar mu često i dugo daje anibiotike ali bez uspeha. Šta da preduzmemo?
Hvala, Una

O: Kašalj je refleksna reakcija na nadražaj sluzokože disajnih organa. Uzroci kašlja mogu da budu različiti, a najčešće nastaje kao posledica bolesti disajnih organa. Povremeni kašalj je preduslov za normalno disanje, kao zaštitni mehanizam čišćenja disajnih puteva, kojim se uklanjaju sitne čestice (bakterije, virusi, čestice zagađenja), pa i veća strana tela.

Kašalj takođe može da bude prisutan kod infekcija gornjih disajnih organa, npr. kada iritacija, upala ili bolest, zahvati larings ili traheju ili kada neka od bolesti nosa ima za posledicu prekomerno lučenje sekreta koji se sliva u larings i traheju i tako prouzrokuje iritaciju i kašalj. Upala može da bude pruzrokovana virusima, bakterijama ili parazitima, ili može da bude u kombinaciji sa alergijskom reakcijom.

Ako mačka kašlje samo povremeno i kašalj nije produktivan, a ona je dobrog zdravlja i ponašanja, nije potrebno poduzimati terapiju. Ukoliko kašalj traje duže od nekoliko dana, snažan je i glasan i produktivan, a mačka ne deluje zdravo ili gubi na težini, tada je potreban pregled kod veterinara i lečenje.

Kod svakog kašlja je potrebno da se utvrdi i leči uzrok, a po potrebi se primenjuje i simptomatska terapija u slučajevima kada se ne može sa sigurnošću utvrditi uzrok kašlja.

Kako kašalj može da bude različitog uzroka i etiologije, kao i da bi se utvrdio tačan uzrok kašlja kod Vaše mačke, savetujem Vam da sledite uputstva Vašeg veterinara, koji je upoznat sa problematikom i koji će uz kliničke preglede i eventualna druga dijagnostička ispitivanja preduzeti odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: