Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Poštovani, degu nam je polomio dva gornja cela zuba. Ne znamo kako se to desilo, pre toga su bili narandžasto - žućkasti (koliko znamo to je normalna boja). Sada mu je na tom mestu rana koja krvari od lomljenja zuba. Kako da nastavimo da ga hranimo i da li treba da posetimo veterinara i da li imate neku preporuku kod kog veterinara? Takođe nas zanima koliko puta godišnje ženke degua imaju pranje (krvarenje) ili takvo krvarenje ukazuje na neku bolest? Hvala, Vanja

O: Zubi su kod degua prirodno narandžasti. Ukolko su beli znači da je degu bolestan i da najverovatnije boluje od oboljenja usne duplje. Zubi im stalno rasu i konstatnim grickanjem ih na prirodan način skraćuju. Svako prerastanje ili deformacija zuba zahteva pregled stručnog lica.

Lom zuba može da nastane kao posledica udarca, povrede, pada. Ukoliko su zubi prelomljeni na vrhu, poteškoće prilikom ishrane su male i proces se sam sanira, međutim kod jako niskih preloma, kada postoji mogućnost da zub dolazi do desni i oštećuje ih, potrebno je odvesti degua kod veterinara. Kod jako nisko slomljenih zuba, gde postoje šupljine u desnima i krvarenja, potrebno je ispirati ostatke hrane koji se nakupljaju u nastaloj šupljini, što veterinar uradi nakon kliničkog pregleda.

Deguu možete ponuditi uobičajenu hranu, ali bih vam preporučila da ga ipak prvo odvedete kod veterinara kako bi veterinar pregledao, sanirao povredu i dao vam dalja uputstva. Ukoliko je otvoren prelom zuba (otvorena pulpa) ili su povređene desni, sem bola, preti opasnost i od infekcije, a ostaci hrane mogu pomoći napredovanju infekcije.

Estrus kod degua dosta zavisi od toga da li ima mužjaka u okolini ili nema. Nema podataka u literaturi koji govore koliko tačno estrusa ima godišnje, ali je sigurno da ukoliko nema mužjaka u okolini, ženka nema ovualciju. Ukoliko imate mužjaka, možete očekivati jedan okot godišnje.

Sam estrus traje vrlo kratko, 3 sata, a uglavnom prođe nezapaženo ili se manifestuje blagim prokvašenjem vulve i neznatnim promenama u ponašanju. Krvarenje u toku estrusa kod degua nije opisano u literaturi.

Preporučila bih vam da degua odvedete na Fakultet veterinarske medicine.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak