Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Dobro veče. Imam hrčka, Bubišu. U poslednje vreme,se ponaša čudno, zapravo kao da mu teško radi srce i odjednom se umiri,a zatim se brzo povrati i onda se nastavlja sve normalno, zapravo tako se ponaša dan, a dva dana je sve ok. Danas je spavao na boku, jedva sam ga probudila, i stavila sam ga na sto, nije mogao na zadnje nogice, i mirovao je zatvirenih očiju kao da je u snu. Da li je potrebno da ga vodimo veterinaru, s obzirom na to da Bubiša ima 2 godine, a svi znamo koliki je njihov vek ,ili je moguće da je u stanju hibernacije pošto ima sve simptome kao kod nje i ako nije počela zima?! Molim vas odgovorite!!!

O: U literaturi se pominje mogućnost da hrčak upadne u neki vid hibernacije - zimskog sna, međutim to se događa ako su temperature spoljne sredine niske.
Ako se hrčak drži na sobnoj temperaturi, mala je verovatnoća da spava zimski san. Hibernacija se poznaje po tome što je hrčak nepomičan, slabog pulsa i niske frekvencije disanja, telesna temperautra je niska, tako da hrčak deluje kao da nije živ, međutim detaljnjim posmatranjem moguće je primetiti kako mu se pomeraju dlačice oko ušiju.

Razlog slabije aktivnosti hrčka može biti i zbog nekih nutritivninih nedostataka (B - vitamin, E vitamin itd.), slučajnim trovanjem, povredom, postojanjm patoloških procesa na CNS-u. Naime, deficit vitamina E može izazvati pojavu nekroze mozga, što posledično može dovesti do pada aktivnosti, pareze, paralize, nekoordinisanog kretanja, pojave tonično - kloničnih grčeva itd. Deficit vitamina B može izazvati pojavu slabije reakcije na stimuluse iz spojašnje sredine, usporene reflekse, promene na koži itd.

Hrčak je veoma aktivna noćna životinja koja se može povrediti tokom tih aktivnosti, tako da bi zadobijena povreda onesposobila životinju neko vreme koliko je potrebno da se odigraju regenerativni procesi i tkivo vrati svoju prvobitnu funkciju. Može doći i do pojave moždanog udara, naročito kod starijih životinja (1,5 - 2 god.), i u zavisnosti od toga da li je masivniji ili ne, posledice po životinju će biti različite. Brže će se oporaviti ili će za njen potpuni oporavak biti potrebno više vremena. Posle moždanog udara je moguć i letalni ishod.

Predlažem vam da posetite veterinara kako biste otklonili svaku sumnju.