Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Interesuje me koliko crvenouhe  kornjače mogu da izdrže bez vode. Često je puštam da se šeta po sobi, ponekad i da prenoći. Zanima postoje li neka ogranjičenja njenog boravka na suvom i mogu li tako da se prehlade. Kornjača je kod mene više od godinu dana i velika je oko 15cm,  ali nema drustvo. Treba li da joj nabavim drugara? Pozdrav! Maja

O: Kornjače deo vremena provode van vode, sunčajući se i neophodno joj je obezbediti odgovarajući  deo za to, na kome će imati potrebno osvetljenje neophodno za sintezu D vitamina.

Kornjače deo vremena provode van vode, sunčajući se i neophodno joj je obezbediti odgovarajući  deo za to, na kome će imati potrebno osvetljenje neophodno za sintezu D vitamina.
 
Temperatura vode bi trebala da bude oko 25 stepeni. Njena koža i oklop su prilagođeni životu u vodi tako da duži boravak van vode dovodi do povećanog isušivanja kože što može da dovede do smanjene otpornosti.
 
Koža je najveći organ na telu životinja i njena najvažnija funkcija je zaštitna tako da se narušavanjem njene ravnoteže otvaraju ulazna vrata  razlišitim uzročnicvima koji mogu da dovedu do promene opšteg stanja i nastanka bolesti.
 
 
Koliko dugo kornjača može da boravi na suvom a da to ne dovede do neželjenih posledica, zavisi od čitavog niza različitih faktora kao što su vrsta, starost, kondicija. Mlade kao i male životinje teško podnose duži boravak van vode. Veoma važno je da se naglasi da vrlo važan faktor u dužini boravka kornjače van vode čini i vlažnost i temperatura vazduha u prostoriji kao i opšte stanje same jedinke.
 
 
Vrlo teško je u satima odrediti dužinu boravka kornjače van vode.I majući u vidu sve nabrojane faktore i uobičajene uslove u našim stanovima moglo bi se reći da neko vreme od 2-3 sata boravka van vode neće narušiti zdravlje Vašeg ljubimca.
 
 
Vodene kornjače su društvene životinje i bilo bi lepo da joj nabavite društvo, ali im morate obezbediti dovoljno prostora za zajednički život i bilo bi poželjno da budu iste starosti i veličine jer vrlo retko može doći do pojave agresivnog ponašanja starije i krupnije jedinke prema mlađoj i manjoj. U takvim slučajevima neophodno im je obezbediti odvojene terarijume.