aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Obraćam se u vezi problema koji imam sa mojom crvenouhom kornjačom. Ima 5 godina, velika je porasla, zdrava do sada, cvrst oklop, oformljena stolica, ali od ove zime, tj.,od pre 10-14 dana ona je izgubila apetit, pospana je, češće spava, ne jede ono što je pre volela- papeline, šunku, račiće... Dajem joj od skoro AD KAPI vitamine. Da li su to simptomi hibernacije ili nekog oboljenja ??? Da li ce se razboleti ako ovako nastavi ? Molim odgovore i pomoc, Pozdrav Ivana

O: U prirodi kornjače obično hiberniraju (spavaju zimski san) u periodu nepovoljnih klimatskih uslova.

U periodu hibernacije metabolizam im se toliko uspori da je potrošnja energije za održavanje na životu minimalana. Kornjače u zatočeništvu ne hiberniraju jer su im konstantni i nepromenjeni uslovi života u akvaterarijumu.

Potrebno je da temperaturu vode kornjače bude 25 - 26°C, što ćete postići ukoliko imate grejač. 

Na nižim temperturama vode, kornjačama se uspori metabolizam (gmizavci su hladnokrvne životinje i neophodna im je toplina iz okoline da bi mogli normalno i zdravo živeti), jer im je hladno i prestaju da jedu, a podložnije su i oboljenjima.

Obavezno posetite veterinara kako bi pregledao kornjaču i započeo s terapijom. U svrhu terapije podignite temperaturu vode na 30°C, dok se kornjačica ne oporavi. Osim temperature, važno je i osvetljenje koje mora imati UV spektar zračenja i to UVA i UVB. Na ovaj način imitiramo sunčevo svetlo koje je potrebno da bi se odvijala normalna sinteza vitamina D3 u organizmu, što je moguće samo uz UV zračenje, te na taj način omogućilo upijanje kalcijuma u kosti i oklop. Vrlo brzo zbog nedostatka UV zračenja dolazi do problema s oklopom, odnosno oklop postaje mekan, što često završava uginućem.

Uopšeno, uzroci zbog kojih kornjače odbijaju hranu su: preniska temperatura vode, otečenje očiju, oštečenja oklopa, kijanje, zatvor, presvlačenje. Jedna od najtežih bolesti od koje mogu oboljeti kornjače je upala pluća. Međutim ona, kao i u ljudi, može biti uzrokovana bakterijama ili virusima, pa se prema uzročniku preduzima odgovarajuća terapija. Oboljela kornjača teško diše, nosnice su joj vlažne i nema apetit. Tada je neophodna poseta veterinaru.

Međutim, po pravilu, kornjače mogu biti bez hrane nedeljama, čak i mesecima bez štetnih posledica po zdravlje. Ako ste preduzeli sve kako biste osigurali idealne uslove za život Vaše kornjače, poseta veterinaru ipak je potreban ako kornjačica ne jede dve nedelje. Najčešći uzroci ipak leže u neadekvatnoj temperaturi vode, vazduha ili nedostatku sunčevog svetla, a ponekad i u pogrešnoj ishrani ili bolesti, pa svakako na navedeno obratite posebnu pažnju.