ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Molim Vas za pomoć hitno! Imam leopard gekona, noćas je naša mačka ušla u terarijum i nanela mu velike povrede. Sav je od uboda kandži, a na repu ima veću otvorenu ranu, bukvalno se vidi meso. Kako mogu da mu pomognem, živim u malom gradu i ni jedan veterinar ovde ne radi i ne razume se u reptile. Hvala unapred, Tamara


О: Nažalost, rane, pogotovo duboke rane, moraju se sanirati hirurški. Ukoliko gekon prestane da jede, hitno se obratite veterinaru.


Na koži gmizavaca boravi mnogo različitih mikroorganizama, a mnogi su uslovno patogeni, što znači da nakon oštećenja kože može doći do infekcije.

Svaka povreda kože može predstavljati ulazna vrata za mikroorganizme, a infekcija dubokih rana vrlo brzo može dovesti do promene opšteg stanja i posledično sepse.

S obzirom da je gekon bio napadnut, preživeo je stres koji takođe nepovoljno deluje na imuni sistem i apetit, što dodatno suprimira regeneratorne procese, i dovodi do slabljenja organizma.

Kao prvu pomoć, možete primeniti 0.5% rastvor hlorheksidin diacetata, direktno na kožu, kao i rastvor povidon joda (u literaturi se pominje razblaženje do boje čaja). Ispiranje i dezinfekciju rane možete ponoviti nekoliko puta, a zatim rane isprati sterilnom vodom.


Rane kod reptila generalno sporo zarastaju, jer je njihov metabolizam usporen.


Tretman rana je dugotrajan is provodi se do ozdravljenja uz minimum stresa.