Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo par crvenočelih papagaja, 3 meseca se već pare, od kad smo uzeli i ženku. Napravili smo im kućicu i ona je odmah počela da boravi u njoj i kad je unutra, neda da se pridje kavezu, u suprotnom čudno krešti! Još nije snela jaje. Da li da odvojimo mužjaka? Dragana

O: Kozica se  gnezdi u kućicama veličine 20 x 30cm u osnovi i visine do 35 cm, sa otvorom od 7 cm u prečniku. Ženka nosi 4 - 9 jaja na kojima leži od 19 - 21 dan. Mladi provode oko 5 nedelja u gnezdu od izleganja, pri čemu ih hrani ženka koja je predhodno, sa polusvarenom hranom, nahranjena od mužjaka.

Mlade ptice po izleganju iz gnezda ostaju uz roditelje još 2 - 3 nedelje posle čega se odvajaju. Sparuju se posle 5 meseci kada i postaju polno zreli.

Crvenočeli papagaj uspešno odgaja svoje mlade, koji se lako pripitomljavaju. Najbolje ih je čuvati u paru. Papagaj, kao kućni ljubimac, može takođe da se čuva i pojedinačno, a onda postaje prava ''napast'' (u pozitivnom smislu) u privrženosti vlasniku, jer veoma brzo po puštanju iz kaveza počinje da otkopčava dugmad, da odrešuje pertle na cipelama, da jede iz ruke, iz tanjira, itd. Naravno, uslov je kupiti mladu pticu, što važi i za sve druge vrste papagaja, ali u pogledu privrženosti crvenočeli papagaj je sigurno među prvima.Veliki deo vremena provodi na zemlji ili podu, pa kad su u pitanju budući odgajivači, u volijeri nije potrebno puno stajalica.

OZNAKE: