mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

  

P: Imam nimfu koja ima sada 20-ak godina. Imamo ga oko 19 godina, a dobili smo ga kad je imala godinu dana. Zanima me na šta moram dodatno paziti da mi što duže poživi. Inače je u dnevnom boravku sa nama, kavez je na podu i uvek su otvorena vratanca. On izađe napolje na kavez ili kad se ohrabri hoće da prošeta do kuhinje i nazad. Iako to radi većinom kad je jedna osoba kući i njemu u vidokrugu. Jedno 5-6 godina ima da je sebi počupao perje na stomaku i sada je malo ofucan, ali ostalo pere održava i dodajemo vitamine za održavanje perja u hranu. Jede konoplju i suncokret. Ali trudimo se da ga hranimo raznovrsno jer smo čuli da konoplja loše utiče na jetru. Dajemo mu jabuku i obožava je. U zadnje vreme posrne sa šipkica u kavezu. Brine me da ne gubi ravnotežu, tj. da nema neki neurološki poremećaj. Tako da svaki savet u vezi dodatnog opreza u vezi bilo čega je dobrodošao. Hvala unapred,  Nenad


O: Nimfa (Nymphicus hollandicus ili Leptolophus hollandicus) je inteligentna, druželjubiva, znatiželjna i vesela ptica koja se lako pripitomi i nauči na život u kući.

Prosečni životni vek u zatočeništvu se kreće između 15-20 godina, iako postoje slučajevi i starijih jedinki. Tako, poznat je slučaj nimfe u Australiji stare 36 godina.

Slično kao i kod ljudi, dijeta i vežba predstavlja važan činilac u prolongiranju životna veka. Stoga, uzgajivači neretko savetuju u starijoj životnoj dobi hraniti ljubimca kvalitetnim gotovim hranama za nimfe, semenkama sitnijeg zrna, malo zeleniša i voća na dnevnoj bazi,... Naime, u ishrani nimfi se ne preporučuje koristiti isključivo jednu vrstu semenki jer može loše delovati na pojedine organe ili dovesti do pretilosti.

Obezbedite ljubimcu što bolji kvalitet života, izbegavajući dodatni stres, osiguravajući optimalnu temperaturu, svežu vodu i hranu, čist kavez, dnevnu vežbu i puno aktivnosti i zajedničkog druženja.

OZNAKE: