ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja mačka obožava čokoladu. Na internetu i forumima sam pročitao da se čokolada strogo zabranjuje u ishrani mačaka. Svojoj mački dajem na par dana malo čokolade. Zanima me mišljenje o tome. Da li je to opasno za nju? Hvala, Mihailo

O: Čokolada je, čak i u malim količinama, otrovna za kućne ljubimce. U čokoladi se nalaze dve materije, teobromin i kafein, koji deluju tako što stimulišu nervni sistem i srčani mišić i uzrokuju diurezu (povećano izlučivanje urina). Teobromin i kafein pripadaju grupi metilksantina. U zavisnosti od vrste čokolade odnosno sadržaju kakaa, koncentracija metilksantina je različita. Kakao u prahu sadrži tako 28.5 mg/g metilksantina, tamna čokolada  5.4 – 5.7 mg/g, mlečna čokolada 2.3 mg/g metilksantina, dok je njegova koncentracija u beloj čokoladi gotovo beznačajna. Letalna doza (LD50) teobromina i kafeina za životinje je 100 – 200 mg/kg, iako smrt može nastupiti i kod mnogo manjih doza zavisno od individualne osetljivosti prema ovim materijama. Klinički znaci trovanja obično se javljaju 6 – 12 sati nakon konzumiranja čokolade.

Ako se radi o manjim količinama, tada se  mogu  javiti povraćanje, proliv, pojačana žeđ i uznemirenost. Kod unosa veće količine čokolade, može doći do hiperaktivnosti, pojačanog mokrenja, poremećaja u ravnoteži, drhtanja mišića i epileptičnog napada. U najtežim slučajevima, nakon navedenih početnih simptoma dolazi do usporavanja rada srca, pada pritiska i kome. Smrt uglavnom nastupi zbog srčane aritmije, visoke temperature ili zatajenja respiratornih organa.

Što se tiče mačaka, toksična doza metilksantina je čak niža nego ona pse, ali su ipak slučajevi trovanja ređi. To je zato što mačke inače nisu baš sklone čokoladi budući da, za razliku od većine sisara, nemaju čulo ukusa za slatko. Iz tog razloga, za dobrobit Vašeg ljubimca, preporučujem da ipak umesto čokolade dajete maci drugu poslasticu koja je posebno namenjena njima. U Pet centru možete naći vrlo veliki izbor mačijih poslastica i dodataka ishrani.

OZNAKE: