Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Poštovani, prihvatila sam mačku koja je stara nekih 7 godina i primetila sam da joj je zenica jednog oka duplo veća od druge, nikakvih drugih simptoma nema, nema iscedka ili suza, niti bilo šta slično. Da li je to za njega bolno i da li je to nagoveštaj neke bolesti? Ako jeste, šta treba činiti kao preventivu? Hvala unapred. Pozdrav! Natalija

O: Zenica predstavlja centralni deo oka koji omogućava prolazak svetlosti. Zenice se šire kada je prisutno malo svetlosti, a sužavaju se u prisustvu mnogo svetlosti.

Anizokoria predstavlja stanje kada je zenica jednog oka manja u odnosu na zenicu drugog oka. Javlja se kod različitih patoloških stanja, i veoma je bitno utvrditi tačan uzrok.

Osim nejednakih zenica, može biti prisutan i bol u oku ili u glavi, što se manifestuje naginjanjem glave na stranu u pravcu bola ili često dodirivanje glave šapom, smanjenje apetita, nezainteresovanost za igru.

Može biti prisutna povremena dezorijentisanost ili konfuzija životinje kao posledica prisustva traume ili povišenog intrakranijalnog ili očnog pritiska.

Uzroci ovakvog stanja su različiti: prisustva zapaljenog procesa u predelu očiju, povišenog očnog pritiska, bolesti različitih delova oka, posebno dužice, slabije razvijena dužica, prisustvo ožiljnog tkiva u oku, neki lekovi, prisustvo tumora itd.

Dijagnoza se postavlja detaljnim pregledom životinje, oftalmološkim i neurološkim pregledom. U ovakvim stanjim najbolji dijagnostički metod je magnetna rezonanca (MRI) i kompjuterska tomografija (CT) koje omogućavaju veterinaru da utvrde prisustvo lezija i promena u svim delovima glave i oka.

OZNAKE: