Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam činčilu staru 3 meseca. Vrši nuždu gde stigne, skoro svaki dan moram da usisavam sobu. Da li je moguće naučiti je gde to da radi? I još jedno pitanje: nije grizla kablove do pre 2 dana, kada mi je uništila slušalice. Stalno se zavlači ispod kompjutera, jer tu voli da spava, ali tu su mi svi kablovi. Šta će se desiti ako ih premažem sirćetom? Hoće li imati efekta, i ako ne, čime da ih premažem? Unapred hvala! Jovana

O:  Kod glodara nije moguće kontrolisati defekaciju, oni ostavljaju izmet svugde po kući. Glodari veliku nuždu vrše svugde, pa je potrebno stalno da usisavate i čistite.

Nakon nekog vremena je moguće da činčila nauči da više defecira pored kaveza u odnosu na druga mesta.

Glavna karakteristika glodara koji se čuvaju kao kućni ljubimci je da grizu sve što im se učini zanimljivim. Sem štete koju nanose, pojedini predmeti mogu biti opasni po život (toksični predmeti, kablovi, oštrice itd).

Kada puštate činčilu, ona mora biti pod stalnim nadzorom, a kablove zaštitite na neki način (plasičnim navlakama), ili zagradite mesto oko kompjutera, kako činčila ne bi dolazila. Smatram da premazivanje kablova sirćetom neće biti od velike koristi.

Na žalost ne postoje sredstva koja bih vam mogla preporučiti za premazivanje kablova, radi zaštite od grickanja.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak