Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li hrčak smije da jede pistaći? Marija

O: Hrčak je pre svega biljojed i najviše mu prijaju žitarice i voće, pa mu, ukoliko želite da dugo živi, obezbedite zdravu i uravnoteženu ishranu.

Osnovna hrana su im žitarice i druga biljna hrana uz dodatak jedan - dva oraha ili lešnika dnevno. Kada su u pitanju pistaći, nisam naišla u literaturi na podatak ni da sme, ni da ne sme, ali moj savet je da prilikom davanja koštunjavih plodova budete  obazrivi  jer   su   to  visoko  energetske  namirnice  i njihovim  preteranim

konzumiranjem može doći do pojave gojaznosti, a u nekim slučajevima i do preosetljivosti (alergija).

Hrčak (ukoliko mu ponudite) neće odbiti ni vrhove grančica različitih voćki ili leti klasje pšenice. Ponekad obrok treba obogatiti voćem, celerom, šargarepom, zelenom salatom ili kuvanim jajetom. Kalcijum se osigurava usitnjenim ljuskama kuvanih jaja, a takođe i raznim mineralnim poslastima koje su dostupne u Pet centru. Izbegavajte ishranu sa citrus voćem. U zamenu možete dati bananu, jabuku, lešnike,  piletinu i naravno kupovnu mešavinu zrnaste hrane specijalno namenjene hrčcima.

Kako je noćna životinja, hrčka je najbolje hraniti uveče.

Mogu Vam preporučiti gotovu, komercijalnu hranu od pažljivo biranih prirodnih sastojaka Premium Hamster Nature koju možete naći u Pet centru.

Koliko god hranili hrčka svežom hranom, važno je reći da u kavezu obavezno mora da postoji i posudica sa vodom koja se svakodnevno menja.