Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačići mi imaju skoro godinu dana, borave uglavnom u dvorištu, čistila sam ih od parazita cestalom, jedna od maca je dobila tableticu više pre desetak dana. Dobro jedu, živahne su, medjutim, tanjušne su i jedna od njih kašlje tako što pogne glavu na dole i istegli vrat. Veterinar mi je rekao da su to larve, ali pošto je već dobio cestal, da ne bi trebalo ponovo da mu u skoro vreme ništa od toga dajem. Bojim se da sam preterala sa davanjem cestala, a da nije bilo dovoljno delotvorno, jer je maca nastavila sa kašljanjem. Da li postoji neko sredstvo da se sasvim očisti od tih larvi i da prestane kašalj, a da nije previše jako da šteti? Zabrinuta sam jer to traje više od nedelju dana. Unapred zahvalna, Marija

P: Cestal cat predstavlja antiparazitski preparat koji se sastoji iz dve aktivne materije - prazikvantela i pirantela, koje ispoljavaju antiparazitarno delovanje protiv juvenilnih i adultnih oblika cestoda i nematoda u gastrointestinalnom traktu mačaka. Prazikvantel se brzo i skoro potpuno resorbuje iz digestivnog trakta, dok je resorpcija pirantelpamoata (embonata) ograničena. Ove razlike u stepenu resorpcije antihelmintika omogućuju preparatu sistemsko i lokalno anticestodno i antinematodno delovanje.

Preparat se koristi za lečenje parazitskih bolesti prouzrokovanih intestinalnim cestodama (odraslim i larvenim oblicima) i nematodama kod mačaka. Preparat je visoko efikasan protiv cestoda (Dipylidium Caninum, T.taeniaeforms, Echinococcus spp., Mesocestoidessp.) i nematoda (Toxocara cati, Toxocaris leonina, Ancylostoma tubaeforme ).

Lek se mačkama daje jednokratno na koren jezika ili pomešan sa hranom, u dozi od 1 tablete na 4 kg telesne mase, s tim da mačke do 2 kg t.m. dobijaju 1/2 tablete, od 2 - 4 kg t.m. 1 tabletu, a preko 4 kg  t.m. 1 i 1/2 tabletu. Kod teških infekcija parazitima tretman je neophodno ponoviti posle 14 dana od prve aplikacije, tako da Vam je moj savet da to i učinite, a ako i posle toga ne dođe do poboljšanja obratite se Vašem veterinaru.

Kao i kod upotrebe drugih antihelmintika, ne bi trebalo prekoračiti dozu, kao ni davati ga mačićima mlađim od 6 nedelja,  ni gravidnim mačkama. Ne primenjivati ga zajedno sa organofosfornim preparatima.
 
Radi rutinske kontrole mačaka od parazita, lek je potrebno ponavljati na svaka 3 meseca. Infekciju mačaka sa cestodama treba sprečiti uništavanjem buva na njima i njihovoj okolini.

OZNAKE: