ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunog mačka, kastriranog, starog 3 godine koji nikad ne izlazi napolje. Pre 2 dana sam primetila da mu je guza crvena, kao i sukrvicu oko anusa. Ja sam mu to očistila vodom i mislila sam da ce se smiriti. On je inače veseo, normalno jede, ide u wc, jedino sam primetila da mu je stolica nešto tvrdja. Molim vas da me posavetujete kako da rešimo taj problem, ako može bez odlaska veterinaru, zato što njemu mora da se da nesto za smirenje ili da se uspava da bi ga veterinar pregledao. Unapred veliko hvala i pozdrav.
Slavica

P: Oboljenja paranalnih žlezda su češća kod pasa nego kod mačaka. Paranalne vrećice se nalaze levo i desno od anusa i luče mirisnu, uljasto - masnu materiju. Sadržaj vrećica normalno se prazni prilikom prolaska fecesa, a služi za obeležavanje terena. Takođe i mačke izlučuju sadržaj analnih vrećica kada su uzbuđene ili uplašene. Od oboljenja vezanih za paranalene žlezde najčešće se sreće impakcija, infekcija, stvaranje apscesa i tumorozne promene.

Kod mačaka je najčešća pojava impakcije paranalnih žlezda, tj. začepljenja izvodnih kanalića paranalnih žlezda, ili otežane evakuacije sadržaja (mek izmet, slab tonus mišića itd.), što dovodi do staze sadržaja i infekcije. Simptomi impakcije su: bol, nelagodnost, posebno kada mačka želi da sedne. Često liže i gricka predeo oko anusa. Defekacija može biti otežana, uz bolno mjaukanje. Pregled veterinara je neophodan. Čišćenje paraanalnih vrećica provodi se istiskivanjem njihovog sadržaja, ispiranjem kanalića i samih vrećica rastvorom blagih antiseptika. U kanaliće se uvodi tanka kanila oblog vrha te se špricom pod kontrolisanim pritiskom izvodi lavaža. Ispiranjem se uklanjaju ostaci sekreta, smanjuje broj mikroorganizama i trenutno ublažava bol i svrab koji izaziva nelagodnost. Ponekad se, prema proceni veterinara, u vrećice može aplikovati i antibiotik.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak