Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam akvarijumske ribe. Na jednoj ribi su se na telu pojavile bele mrlje poput plesni (od stresa nakon dolaska novih riba), a kod novih je mesto pod ustima postalo belo. Lečio sam ih sera baktopur-om, ali izgled im je i dalje isti. Pitam se kada bi mrlje trebalo da nestanu i da li bi možda trebalo ponoviti lečenje, ako jeste - nakon koliko vremena. Veliki pozdrav, Dragutin.

O: Bele mrlje nalik plesni na telu, kao što ste opisali, mogu biti uzrokovane gljivicama, a ne bakterijama, pa vam Baktopur nije mogao mnogo pomoći.

Izborno sredstvo u ovom slučaju bi bilo Micopur ili Fungistop (ima ih u svim prodajnim centrima za Pet-centre). Kao što ste naveli da su ribe živorodne, one u prirodi žive u slankastoj vodi, što znači da bi njihovo stanište trebalo da bude soljeno po pravilu jedna i po kašika soli na 50 L vode. Tokom svake terapije, temperaturu vode treba podići za 1-2 ° C za bolji efekat leka i potrebno je ukloniti aktivni ugljen iz filtera tako da ne upije lek.

Važno je slediti navedena uputstva za lečenje, gde ćete videti da se lečenje može ponavljati dok se bolest potpuno ne zaustavi. Slobodno svratite do Pet centra gde će vam naši akvaristi dati dodatna uputstva i informacije koje će vam možda zatrebati.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak