Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam veliki problem, a ne znam kako da ga rešim. Mojoj japanki su pocrneli rep, peraja i predeo glave. Zanima me koliko je to ozbiljno, i kako da je izlečim?
Unapred hvala,
Petar

O: Postoji više mogućih uzročnika za promene koje ste Vi opisali. U najboljem slučaju radi se o promeni pigmentacije koja je kod japanki česta pojava, a učestalija je u prve tri godine života, dok se kasnije događa ređe i obićno se radi o gubitku pigmenta.

Ukoliko se ipak ne radi o promeni pigmentacije nego o patološkom stanju što se iz Vašeg maila ne može zaključiti, verovatno se radi o invaziji Oodiniumom (Piscinoodinium) iz roda mikroskopskih parazita dinoflagelata.

Oodiniumi žive u slatkoj i slanoj vodi te izazivaju takozvanu "riblju baršunastu bolest".

Na domaćinu se uobičajeno razvijaju nakupine žute odnosno zlatne boje koje u nekim slučajevima mogu biti i crne, a prekrivaju glavu, telo i peraje. Napad parazita obično započinje na škrgama što je jako teško uočiti. Riba domaćin se često češe o kamenje ili dekor u akvarijumu zbog iritacije koju izaziva parazit.

Tretman se vrši preparatima na osnovi bakrene soli (npr. JBL Oodinol) budući da su slobodno plivajuće dinospore (jedan od razvojnih oblika parazita) izuzetno osetljive na bakar. Temperaturu vode možete podignuti na 30°C kako bi ubrzali otpuštanje dinospora iz cista i na taj način ubrzali tretman.

Pre početka tretmana potrebno je promeniti 1/3 vode iz akvarijuma, a iz filtera izvaditi ugljen (ukoliko ga ima) te pojačati aeraciju, s obzirom da povišenje temperature izaziva ubrzano disanje.