Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Želeo bih da počnem ,,profesionalno,, da se bavim akvaristikom ali neznam skoro ništa o tome. Imam 1 akvarijum dimenzija: 500 x 265 x 328mm i drugi manji, dimenzija: 159 x 250 x 200 mm, pumpe od 800 litara na sat i 250 litara na sat (koja ima nastavak za ubacivanje vazduha u vodu), grejač od 220 w (toplina vode u akvarijumu mi je 29 stepeni), 3 prave i jednu veštacku biljku, belo svetlo, kamenje po celom dnu, ukras u obliku umotane grane i zamak, pumpu za vazduh od opreme. Od hrane za ribice imam kjaru, dafniju, proteinsku mini i maxi, listove, pahulju i sušene larve komaraca. Od hemikalija imam xantakridin, antialgen, veštačko djubrivo za biljke, formit, malachit - zeleno i metil - plavo.

U akvarijumu imam 2 x crne tetre, 2 x tetre, 2 x skalar, 2 x japanke , 2 x japanski šaran, 2 x crne moli , 2 x žute molli,  2 x plave zebrice, 2 x crvene zebrice, 3 x neonke, 2 x silver šark, 2 x kolisa lalia, 2 x ksifoforus (mužjak i ženka), 1 x algar, 1 x muljaš, 1 x čistač, 2 x borac (mužjak i ženka) i providnu ribicu kojoj se vide samo kosti i kojoj su svi organi u glavi. Molim vas napišite mi šta mi je od opreme još potrebno i šta da radim da bi postao dobar akvarista. Koje su toplovodne, a koje hladnovodne ribice u mom akvarijumu? Unapred hvala.
Marko

O: Oprema koju posedujete je dovoljna da se "ozbiljno" bavite akvaristikom.

U osnovnu opremu se ubraja filter (po kapacitetu akvarijuma koje posedujete potrebno je imati spoljašnji filter), grejač, vazdušna pumpa i rasveta. Od dodatne opreme treba imati kante (samo za akvarijume, ne sme se koristiti za pranje poda i sl), creva za izmenu vode, akvaristička palica za sadjenje bilja i sitne poslove, magnet ili akvaristički žilet za uklanjanje algi sa stakla, pH minus tečnost za uklanjanje kamenca i slični sitni pribor.

Kombinacija riba koju imate je "neuobičajena", a moram napomenuti kako nije poželjno mešati hladnovodne i toplovodne ribe u istom akvarijumu. Od hladnovodnih riba posedujete  2 x japanke i 2 x japanski šaran, a ostalo su tropske (toplovodne ribe).

Ostale navedene ribe su uglavnom jatašice tako da je poželjno imati više komada od svake vrste. Na primer crne tetre, tetre, plave zebrice, crvene zebrice, neonke, muljaš, providnu ribicu (biciris) po minimalno 6 kom (poželjno 8 i više kom), crne moli, žute moli, ksifoforus, borac i kolisa lalia po 4 kom. (od čega jedan mužjak i tri ženke).

Budući da Vam kapacitet akvarijuma ne dozvoljava toliki broj riba preporučujem Vam da se odlučite koji deo riba želite ostaviti i nadopuniti jata, a koji morate sretno udomiti u drugim akvarijumima. Kako želite da postanete "dobar akvarista" prvo i osnovno je da se ne sme mešati nekompatibilne vrste (toplovodne i hladnovodne).

Bitno je i poštovati kapacitet akvarijuma, znači ne pretrpavati akvarijum ribom i biljem. Bolje se odlučiti za jednu ili dve vrste te istima pružiti priliku da se ponašaju "prirodno". Jatašice se u malim jatima (manje od 6 - 8 riba) ponašaju preplašeno, a njihova lepota ne dolazi do izražaja.