Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje morsko prase ima 3 godine. Na prednjim šapama su mu se pojavile izrasline, kao četvrti prst,  čudnog oblika i boje. Ne znam šta da radim? Jel to može da bude opasno? Imate li Vi veterinara gde mogu dovesti prase, ili postoji neka veterinarska ustanova specijalizovana za morske prasiće, ili pak to nije bitno, mogu ga odvesti kod bilo koga? Hvala unapred.
Irena

O: Bakterijske infekcije stopala (pododermatitis), obično sa Staphylococcus aureus, mogu često da dovedu do otoka i ulceracija na šapicama.

Nastanku ovih promena u mnogome doprinose loši uslovi držanja, prvenstveno hrapavi i grubi podovi kaveza koji se ne čiste redovno. Promenom načina držanja, u prvom redu stavljanja mekše stelje (podloge) ili glatkog poda u kavez, može da se spreči pogoršavanje stanja. Ukoliko je u pitanju bakterijska infekcija stopala, oboljenje se leči parenteralnom aplikacijom antibiotika i lokalno - primenom masti.

Izrasline na koži mogu biti: tumori, ciste, abscesi i hematomi. Kod nekih jedinki nastanak ovakvih kožnih izraslina može biti i genetska predispozicija, kada se na žalost ne može uticati.

Međutim, dijagnoza se može postaviti samo nakon kliničkog pregleda životinje i samo na osnovu njega i dodatnih ispitivanja veterinar može da sprovede terapiju, tako da Vam je moj savet da morsko prase odnesete na pregled kod veterinara.

Ne postoji veterinarska ustanova specijalizovana za morsko prase, ali mislim da možete otići na Veterinarski fakultet.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak