Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Mačor manje od godinu dana starosti, mešanac u poslednjih 5-6 dana pokazuje manju aktivnost sa malo povišenom temperaturom. Kod veterinara je vadjena krv, krvna slika je bila uredu. Primao je lek protiv bola u vidu inekcije dva dana. Danas smo uočili da su mu šape sa donje strane modre (plavkasto-ljubičaste) i nakon toga smo se posavetovali sa našim veterinarom koji nam je pri tome rekao da se radi o tromboemboliji. Dali su mu 100ml infuzije, opet inekcija protiv bolova i još jedna inekcija vezana za postavljenu dijagnozu, ne znam koja je u pitanju i rekli su mi da mu dajem jednom dnevno po četvrtinu tablete – klopidogrel (antitrombocidni lek). Mačak već dva dana nema temperaturu. Zaboravila sam da napomenem da malo teže pomera zadnje noge, ali zadnjih dva dana se malo više kreće. Čitajuci po internetu o postavljenoj dijagnozi nisu se simptomi poklapali, bar većina. Čak i veterinari nisu sigurni da je to u pitanju a ipak smo krenuli sa terapijom. Zanima me vaše mišljenje. Da li je stvarno u pitanju ova bolest ili može biti i nešto drugo? I ako biste mogli da mi date stručan savet i način na koji da lečim moju mačku. Ishrana i sve što bi moglo da pomogne.
Hvala unapred. Nadam se brzom odgovoru da bih znala kako da nastavim dalje sa terapijom. Pozdrav, Aleksandar

O: Arterijski tromboembolizam kod mačaka je veoma ozbiljno i bolno stanje sa ozbiljnim posledicama. Javlja se iznenada i dovodi do delimične ili potpune paralize zadnjih ekstremiteta koji su izraženo hladni.


Nastaje kada krvni ugrušak začepi arteriju koje snabdeva krvlju zadnji ekstremitet ili ako dođe do začepljenja na mestu račvanja aterija, tada dolazi do oduzetosti oba zadnja ekstremiteta. Nakon toga se pokreće niz reakcija koje dovode do posebnog stanja kada se mišići zadnjih nogu postaju tvrdi, ekstremiteti hladni, a jastučići na šapama poplave. Ovakvo stanje je veoma bolno i mačka se oglašava mjaukanjem.

89% mačaka kod koji se javi ovaj problem imaju oboljenje srca i grvni ugrušak potiče iz leve pretkomore srca. Oboljenje srca dovodi do turbulentnog kretanja krvi i do stvaranja ugrušaka. Neće se kod svake mačke koja ima oboljenje srca javiti tromboembolija, naprotiv, to se dešava relativno retko. U preko 70% slučajeva pojava tromboembolizma bude i prvi simptom oboljenja srca. Kada se javi tromboembolija mačka se veoma često nađe u stanju šoka. Težina stanja u kome se mačka nalazi zavisi prevashodno od težine cirkulatornog šoka i od toga da li postoji slabost srca i u kom stepenu.

Ovakvo stanje je veoma ozbiljno i simptomi nikada nisu identični i u istom stepenu izraženi, ali na osnovu onoga što ste opisali svakako postoji opravdana sumnja da se radi o ovom oboljenju. Reakcija na pruženu veterinarsku pomoć i propisanu terapiju pokazaće i da li se o tome tačno i radi.

Ja bih Vam savetovala da se striktno pridržavate uputstva vetertinara i da dosledno sprovodite navedenu terapiju. Nažalost, kada se radi o ovakvim ozbiljnim stanjima veoma je teško precizno dati drugo mišljenje bez detaljnog pregleda životinje.

Krvna slika Vašeg ljubimca je potpuno u redu što moguće i kod ovakvog poremećaja.

OZNAKE: