Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Želeo bih da Vas pitam za jedan savet? Imam dva skalara i japanku malu (ne znam koliko je stara ali nije još dobila boju). Nedavno sam kupio još jednog skalara i jednu malo veću japanku (narandžaste boje). Oba skalara neprestano prilaze novom skalaru i čini mi se da ga "napadaju", dok obe japanke se sasvim normalno ponašaju, ne napadaju se. Mene zanima šta da radim po pitanju skalara, zbog čega napadaju novog skalara, a iste su veličine i sve je isto samo različite boje? Unapred zahvalan Nikola. Pozdrav!


О: Skalari su ribice izuzetno agresivnog karaktera, karnivori, pa često napadaju ribice drugih vrsta što uključuje razlikovanje i po boji, kao i manje primerke svoje vrste. Skalare je najbolje držati zasebno ili sa većim vrstama riba.

Agresija je ipak manja ako se skalari kao mlade jedinke u početku drže zajedno. Ukoliko imate mlade skalare, možete pokušati da ih držite sa ribama jatašicama, kao što su neonke, zebrice, i slično. Od ostalih ribica sa skalarima se dobro slažu koridorasi, diskusi, ramirezi pa čak i sa nekim živorotkama ali u velikim akvarijumima.

Skalar nije jedina agresivna vrsta ribica, pa ćemo često videti da i oni postanu žrtve ribica koje grickaju peraje, kao što su barbusi.

Postoji nebrojeno mnogo razloga koji utiču na ponašanje riba u akvarijumu.


Na agresivnost, odnosno devijantna ponašanja, osim teritorijalnih pretenzija i pola može uticati i konkurencija za hranu, preveliki broj ribica u akvarijumu, agresivna jedinka, nekompatibilnost jedinki po karakteru, kao i razna oboljenja i slično.


Kako skalari spadaju u ciklide, koji su vrlo često agresivni, postoji puno primera sličnih Vašem.


O skalaru je pisala kolegini Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., u naslovljenom tekstu „Skalari“.