Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tigricu četiri meseca. Mužjaka i ženku. Nekada skaču sa jednog mesta na drugo. Dok skaču oni "vrište". Da li im nešto smeta i ako znate zašto skaču i "vrište"?
Nevena

O: Tigrice vole prostrane kaveze u kojima mogu slobodno da rašire krila (min. 40 x 40 x 30 cm). Za svaku dodatnu pticu, potrebna je još 1,5 puta veći kavez. Za 2 - 4  tigrice kavez treba da bude min. 120 x 60 x 100 cm. Tigricama stavite nekoliko prečki (grana), igračke, hranilicu i pojilicu.

Omogućite svojim tigricama mnoštvo igračaka: merdevine, zvonca, ljuljačke... Kavez ne sme da bude na promaji, kao ni direktno izložen dejstvu sunčevih zraka, jer ih to može dodatno uznemiriti.

Tigrice je potrebno svakodnevno nekoliko sati puštati da slobodno lete van kaveza. Ukoliko nešto od ovih faktora nije ispunjeno može doći do nervoze izazvane stresom usled neispunjavanja osnovnih ambijentalnih uslova držanja ptica. Inače tigrice u prirodi žive u mnogobrojnim jatima i prirodno se bučno oglašavaju, tako da ako ih ponekad čujete da kako kažete vrište, to nije ništa neobično za njih.

Među mužjacima i ženkama stalno postoje prepirke. Ženke teže da budu dominantne, da prve jedu, da stoje na najvišoj prečki itd. One su dosta bučne i svadljive.

Savetujem Vam da ih pustite da sami grade svoj odnos, i da se trudite da im obezbedite što optimalnije uslove života.                                                      

OZNAKE: