Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupila sam malog zeku lavlja glava. Star je oko 3 meseca. Predivno malo stvorenje, pitomo i željno nežnosti. Sve je u redu sa njim, osim što, dok sam ga mazila, napipala sam mu sa desne strane tela, negde ispod rebara oteklinu. Tvrda je i pokretna, a zavisno od njegovog kretanja oteklina je manja ili veća. Zeka ne reaguje kada mu je dodirujem. Da li možete da mi kažete šta bi to moglo da bude? Hvala u napred! Pozdrav, Snežana

O: Po opisu koji ste dali moguće je da se kod Vašeg kunića radi o abdominalnoj kili (herniji).

U užem smislu taj pojam označava ispadanje creva, ali i drugih organa trbušne duplje, kroz urođeni ili stečeni otvor na trbušnom zidu, s tim da se pomenuti organi nalaze u tzv. hernijalnoj kesi, koju sačinjava trbušna maramica, a pokriva je intaktna koža. Sadržaj kile najčešće čine creva, trbušna maramica, a ređe drugi organi trbušne duplje. Postoje mnogobrojne podele hernija - po  načinu njihovog nastanka, sadržaju hernije, kao i njihovoj lokalizaciji.

Urođene hernije nastaju kroz prirodne otvore na trbušnom zidu. Urođene hernije, odnosno sklonost njihovom nastanku je nasledna. Stečene hernije nastaju najčešće kao posledica raznih trauma kao što su udarci, padovi, saobraćajne nezgode, usled čega dolazi do pucanja mišića trbušnog zida. Ove takozvane traumatske hernije mogu da se nalaze na različitim delovima trbušnog zida, a lokalizacija im zavisi od toga koji je trbušni mišić pukao (najčešće su na nižim delovima trbušnog zida). Spoljašnje hernije su vidljive kao bezbolan otok koji može biti različite veličine, ograničen, flukturirajuće konzistencije, a sadržaj se lako može potisnuti u trbušnu duplju, kada se može i opipati hernijalni otvor (prsten).

Kao komplikacija hernije može doći do ukliještenja hernijalnog sadržaja u hernijalnom prstenu kada dolazi do promene opšteg stanja životinje - naglog pogoršanja, hernija postaje bolna, temperirana, a životinja pokazuje izraziti nemir. 

Najbolje bi bilo da ljubimca odvedete na pregled u veterinarsku ambulantu, kako bi veterinar uradio klinički pregled i dodatnu dijagnostiku (dijagnostikovao nastalu promenu), a na osnovu toga sproveo terapiju i eventualno potrebnu hiruršku intervenciju.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak