Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Poštovanje, mače koje sam skoro udomio vec 5 dana ne ide u wc tj. na veliku nuždu čini mi se da ima zatvor. Šta da radim, da li da joj kupim neke laksative, dajem mleko jogurt ili šta već da joj češća stolica krene. Dušan


O:
Defekacija je skup refleksnih radnji  pomoću kojih se životinja oslobađa ekskremenata. Posmatrajući životinju dok defecira uočavamo stav koji zauzima, tok i trajanje defekacije i količinu izlučenih ekskremenata, kao i učestalost defekacije tokom dana.


Defekacija je otežana kad se životinja dugo priprema za defekaciju, kad uzastopno zauzima stav i napinje se, a pri tom izluči samo malo ekskremenata ili uopšte ne defecira.

Ukoliko životinja izlučuje ekskremente, a da ne zauzme fiziološki položaj, defekacija je nesvesna i to je inkontinencija.

Zatvor creva ili opstipacija (coprostasis) je najčešće posledica nepravilnog držanja i nepravilne ishrane životinja. Kod mačaka opstipaciju mogu uzrokovati dlake koje životinja proguta ližući se. Upala kože u okolini anusa, dlake slepljene oko anusa, upala analnih vrećica takođe mogu uzrokovati zastoj ekskremenata, jer je tada defekacija bolna i zakočena.

Uzrok opstipacije može biti i u tome što životinje nemaju dovoljno prilike da vrše nuždu, npr. kod mačaka koje se drže u kući, nedovoljan broj wc-a (teritorijalno ponašanje).


Životinje sa opstipacijom se često napinju, zauzimaju stav kao da će defecirati, a ako uspeju istisnuti nešto ekskremenata, ekskrementi su suvi i tvrdi. Kasnije se rektum više ne otvara, leđa su pogrbljena, hod je ukočen, a katkad se javlja i slabost zadnjih nogu. Kako je najčešće začepljen rektum, može se u njemu prstom kroz anus ili palpacijom abdomena opipati masa ekskremenata često tvrda poput kamena.


Anus i vidljivi deo sluznice rektuma su zacrvenjeni. U početku je apetit nepromenjen, međutim uskoro se smanjuje, a ako opstipacija potraje nekoliko dana životinja počinje da povraća, a opšte stanje joj se pogoršava zbog intoksikacije. Temperatura je normalna ili snižena, a povišena temperatura znak je enteritisa (upala creva) ili peritonitisa (upala potrbušnice).
    
Otežano vršenje nužde može biti posledica povreda karličnih kostiju i kičme, kada često dolazi do kompresije i prekida nerva koji je odgovoran za inervaciju debelog creva. Hronična opstipacija debelog creva može dovesti do stanja koje nazivamo megakolon-hronično i abnormalno dilatirano debelo crevo.  
 
Svakako Vam preporučujem da macu odvedete kod veterinara što pre, kao i da primenite neko sredstvo za čišćenje od crevnih parazita na macu. Možete joj pomoći davanjem parafinskog ulja direktno u usta i u anus, ali to je svakako samo privremeno rešenje.


Trebalo bi što pre otkriti pravi uzrok ovome stanju i započeti sa adekvatnom terapijom. Uz to ide i dijetalna ishrana, medicinskom hranom Royal Canin Fibre Response Cat, koja je bogata vlaknima i na taj način omogućava lakše pražnjene creva.

OZNAKE: