Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imamo kućnu mačku staru skoro 2 godine. Uglavnom je mirna i ne trazi mnogo pažnje. Nikada nije izlazila napolje. Ne sedi nikad u krilu i retko se mazi. Zapravo samo kad je gladna. Ima običaj da dodirne lice licem ukućana al im pobegne čim ukućani krenu da je maze. Spava uvek u nečijem krevetu obično u dnu kreveta. Kod nogu. Zasto odbija maženje. Primetili smo da se jako brzo plaši. Štrecne se na pokušaj dodira na banalne pokrete i na zvuke.


O: Dok mačka leži ili spava, i tada je pmazite, ona vas može ugristi, što nije ništa neuobičajeno.


Agresija kod maženja nastaje jer mačke imaju pomešane emocije u vezi sa dodirom. Naime, maženje mačku podseća na lizanje majke, a odrasle mačke koje nisu u srodstvu nikada se međusobno ne dodiruju, osim prilikom borbe ili polnog odnosa. S takvim pomešanim osećajima većina mačaka se na kraju osećaju neprijatno. Zbog toga vas mačka može ugristi, ili barem uhvatiti ustima.


Pratite svoju mačku i nemojte je previše maziti, ona je jednostavno takva, ne voli da se previše dira. To je primitivan konflikt, koji je teško nadvladati bez slabljenja odnosa koji vaša mačka ima s vama. Agresijom prilikom maženja vaša mačka govori da ona želi da kontroliše stvari, možda voli da spava s vama, ali ništa više od toga.

 

 

OZNAKE: