ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka koga sam našla kad je imao oko 2 meseca. Sa nama živi 2 godine i uvek je bio izuzetno uredan kada su u pitanju higijenske navike. Od prvog dana je koristio svoj pesak za obavljanje nužde, i nikada sa tim nisam imala problema. Medjutim, poslednje dve nedelje veliku nuždu obavlja isključivo van svoje posude, na prostirci u kupatilu. Pesak mu redovno menjam i čistim posudu, čak sam i novu kupila, ali on je ne koristi. Maca ne izlazi napolje, isključivo je u stanu. Možete li mi reći šta bi mogao biti uzrok promene u  njegovom ponašanju i kako da ga naučim da ponovo nuždu obavlja na mestu predvidjenom za to? Ana

O: Uriniranje van posipa kod mačaka ukazuje na emotivni problem ili na zdravstveni problem. Da biste našli uzrok ovom problemu, morate proveriti koji posip koristite i da li je isti ili sličan kao prethodni (da li npr.na bazi bentonita ili je silikonski, da li ima dodate mirise itd). Ukoliko ste joj menjali posudu u kojoj stoji posip, možda joj nova posuda manje odgovara ili se plaši da uđe u nju (ukoliko je koristitla otvoreni toalet za mace, a sada ste joj kupili zatvoreni).

Obratite pažnju na higijenu toleta za mace. Mnoge mace ne vole da koriste posip ukoliko je iskorišćen. Ukoliko ste joj stavili posip na neko drugo mesto, moguće je da joj to mesto ne odgovara. Poznato je da mnoge mace vole da imaju neku vrstu "intime" kada koriste posip, pa ukoliko ih nešto iz spoljašnje sredine ometa, neretko izaberu njima prikladnije mesto.

 

Što se tiče emotivnog statusa, izbegavanje posipa može biti znak da maca nečim nije zadovljna, da je ljubomorna, da želi više pažnje, itd. Od zdravstvenih problema u obzir dolaze sva patološka stanja koja su vezana za oboljenje urinarnog trakta, kao patološka stanja koja izazivaju bol. Bol izaziva nemir i nervozu, remeti normalno funkionisanje organizma.

O najčešćim oboljenjima urinarnog trakta mačaka smo pisalla sam u odgovoru Oboljenje urinarnih puteva.

Ukoliko maca ima neko "omiljeno mesto" za uriniranje, van posipa, onda možete to mesto dobro očistiti i oprati, a zatim naneti sprejeve koji odbijaju životinje od tog mesta. Savetovala bih Vam da mačka odvedete kod veterinara kako bi veterinar negirao postojanje oboljenja koje može da uzrokuje navedeno ponašanje.

 

OZNAKE: