mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Želim nabaviti vijetnamsko prase, a pošto nigde ne mogu da nađem ništa o njihovoj ishrani, držanju i vakcinacijama molim vas da mi o tome nešto kažete.  Unapred sam vam zahvalna, Žaneta

O: Svinje su papkari (Ungulatae) iz roda Sus u porodici sisara zvanoj Suidae. Svinje su svaštojedi, pa ih je relativno jednostavno uzgajati. Imaju odlično čulo njuha. Smatraju se jednim od nainteligentnijih životinja, pa ih je, prema nekim navodima, lakše dresirati nego pse. Mini svinje izvorno potiču iz Vijetnama i prvo su bile unesene u Sjedinjene Američke Države 1984. godine. Američko udruženje minijaturnih svinja (AMPA) postavila je neke osnovne smernice o samoj rasi. Kod rase  minijaturnih svinja razlikuju se pet varijeteta: vijetnamska (potbellied), Juliani, Gvinejska svinja, meksička gola svinja, svinja sa ostrva Ossabaw. Od tog vremena uzgajivači imaju uspone i padove u postizanju idealne veličine i težine mini svinje kao kućnog ljubimca. Težina nije jedini pokazatelj njene veličine. Naime, njihovo telo čvrsto je i kompaktno. Za primer, mini svinja teška 50 - tak kilograma, može biti veličine psa koji teži od 15 - 20 kilograma.

Bez obzira na navedene prosečne težine mini svinja, napominjem kako i one kao i sva živa bića unutar vrste dolaze u različitim veličinama i težinama. Sa pravilnim režimom hranjenja i aktivnošću mini svinja će izrasti u veličinu kako joj je genetski određeno. Na  težinu svinje može se uticati dohranjivanjem i naravno kretanjem. Navedeno nije  preporučljivo jer može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Najčešća rasa mini svinje kao kućnog ljubimca je potbellied svinja (poznata i kao  vijetnamska, minijaturna ili kineska); zatim gvinejska svinja koja je veličine veće potbellied svinje, ali izgleda mnogo tanja i viša,  ima dužu dlaku; takozvane mikromini svinje za koje se navodi kako su one u stvari normalne potbellied svinje, ali hronično pothranjivane i neishranjene u pokušavanju da ostanu male. Životni vek tako tretiranih svinja je oko 5 godina iz razloga što sama svinja ostane sitna, no njeni organi se razvijaju do normalne veličine. Još ih nazivaju i teacups, micro - mini's, European bluebutts. Kao najmanje svinje navode se Royal Dandies (toy svinja). Uzgajaju ih u Severnoj Americi u jedinoj uzgajivačnici za sada. Dostižu odraslu težinu od 11,25 - 29,25 kg,  to umnogome zavisi od načina na  koji se hrani mini svinja i koliko se kreće.

Ova svinja nastala je selekcijskim radom kroz 19 godina, što je i sam pokazatelj koliko dugo vremena je potrebno za postizanje genetskog menjanja same životinjske vrste. S obzirom kako su svinje relativno novi kućni ljubimci, ne postoji nikakva garancija bilo od odgajivača ili dobavljača da će izrasti u malu svinju. One rastu do 3 godine starosti. Jedini način kako bi imali uvid koliko je stvarna veličina je da je nabavite kao odraslu u starosti 4 godine. Kao relativno pouzdan podatak o veličini odrasle mini svinje može se dobiti i proverom izgleda roditelja svinje.

Poznati holivudski glumac, Džordž Kluni je dugo godina imao patuljastu vijetnamsku svinju po imenu Maks. U ishrani svinja na našem podneblju koriste se uglavnom gotove smeše: potpune krmne smeše – za ishranu svih kategorija svinja, peletirane smeše, dopunske smeše, vezivati za svinje / mineralno vitaminske predsmeše i sl. U našoj zemlji dva puta godišnje vrši se vakcinacija protiv zaraznih bolesti (svinjska kuga)  klasičnih vrsta svinja, koje su namenjene za uzgoj.

Zbog specifičnosti minijaturnih rasa svinja, za sve dodatne informacije o vakcinaciji, ishrani i zdrastvenoj zaštiti, preporučujemo da se obratite Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.

OZNAKE: