Uzroci povraćanja i regurgitacije
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam zelenokrilu Aru koja neko vreme probavlja seme dok je na meni. Danas sam primetio da se ova regurgitacija praćena istezanjem vrata ponavljala tokom celog dana i bez igranja sa vlasnikom. Uveče se smirio. Hrani se mešavinom semena, voća i povrća. Nema biljaka koje bi mogao da gricka, ali ima gomilu igračaka koje svakodnevno uništava. Napominjem da papagaj ima uredan izgled, ima normalnu stolicu, dobro je raspoložen, ali kada jede u roku od 20 minuta tokom dana. regurgitates. Postoje obroci koji prolaze bez regurgitacije, ali danas do preksinoć izbacila je sve što je pojela. Naš veterinar nema iskustva sa pticama, posebno ne sa Aramom, pa se obraćam vama za pomoć. Stojan

O: Regurgitacija je termin koji se koristi za opisivanje izbacivanja sadržaja jednjaka i jednjaka. Ptice zabacuju glave napred-nazad, istežu vrat i izbacuju neprobavljeni sadržaj (npr. Cela semena). Regurgitacija je normalna kod ptica. Povraćanje je, za razliku od regurgitacije, izbacivanje želučanog ili crevnog sadržaja, a sam izgled podseća na „pljuvanje“.

 

Ptice obično odmahuju glavama s jedne na drugu stranu. Iako je često teško razlikovati ova dva stanja, veoma je važno napomenuti da je povraćanje uvek znak bolesti. Brojni su uzroci koji mogu dovesti do povraćanja i regurgitacije, od zaraznih bolesti, bolesti unutrašnjih organa do same dijete i mogućih trovanja. Infektivne bolesti uključuju infekcije gram-negativnim bakterijama, često kao rezultat stresa, drugih bolesti ili kontaminacije hrane i vode u fecesu. Mogući su i apscesi (gnojno zapaljenje), gljivične bolesti (Candida), virusi ili paraziti (Trichomonas).


Što se tiče parazita, trihomonas se najčešće nalazi kod divljih ptica, ali se povremeno može naći i kod papagaja. To je praživotinja koja se obično širi direktnim kontaktom, ali se takođe može preneti zagađenom hranom i vodom. Bolest karakterišu bledo žute ili beličaste lezije ili oštećenje unutrašnjosti usta, grla, skrotuma i jednjaka. Ostali znaci bolesti su povećana proizvodnja pljuvačke i izbacivanje neprobavljene hrane ili regurgitacija. Parazit se može identifikovati testom krvi, a u slučaju pozitivnog nalaza započinje se lečenjem antiparazitskim preparatom datim u vodi za piće. Od bolesti organskih sistema treba spomenuti bolesti srca, bolesti jetre (hepatitis i masna jetra), pankreatitis, bolesti bubrega, dijabetes, traume itd. Što se tiče ishrane, ptice su često osetljive na hranu bogatu proteinima, zatim na višak vitamina D i nedostatak vitamina A, E i selena. Povraćanje ili regurgitacija takođe mogu biti uzrokovane promenom u ishrani, prejedanjem, alergijama na hranu, viškom gvožđa u hrani i neadekvatnom temperaturom hrane, ili u vašem slučaju hranom iz frižidera.

 

Razne ukrasne biljke u kući, neadekvatna hrana (čokolada, sol, avokado, plesniva hrana ...), teški metali (olovo, cink, bakar ...), pesticidi, insekticidi i proizvodi za čišćenje u domaćinstvu takođe mogu dovesti do trovanja ptica i posledično povraćanje. Među ostalim bolestima potrebno je pomenuti strumu, strana tela u digestivnom sistemu, tumore, suženje jednjaka, upalu želuca i sindrom proširenja žlezde (PDD). Reakcija na lekove (antibiotici, antiparazitici ...), uzbuđenje, stres i udvaranje takođe su na spisku mogućih uzroka. Pošto je, kao što vidite, spisak uzroka ili stanja koji mogu dovesti do povraćanja i regurgitacije vrlo dugačak, nemoguće je postaviti tačnu dijagnozu bez detaljnog pregleda ptice i neophodnih nalaza. U svakom slučaju, ako se ovo stanje nastavi ili se pojave neki novi simptomi, svakako preporučujem da se obratite kolegama sa Veterinarskog fakulteta koji su se specijalizovali za ovo pitanje.

 

OZNAKE: