Uzroci izleganja jaja
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: I ranije sam imao nekoliko pitanja o tigricama, pa evo još jednog. Imam četiri para mladih tigrica u proseku starosti od godinu do godinu i po dana, zimi su bile u kavezu u grejanoj garaži, a sada kako je dolazilo toplije vreme vani su u ograđenom prostoru veličine oko 2x2x2.5 m. koji je zatvoren sa dve strane i ima mrežu sa dve strane. Dva para sede mi po drugi put na jajima, ženka sedi mesec dana i na kraju se ništa ne izleže,to se dogodilo na jesen i sada ponovo... Ne znam u čemu je problem, ispostavlja se da oni uzalud pate i na kraju ništa. Hvala. Ranko

 

O: Postoji nekoliko mogućih razloga zašto se ne izlegne, a to su u početku neoplođena jajašca ili embrionalna smrt. Uzroci neoplođenih jaja i niske stope valjenja mogu biti neadekvatna ishrana (npr. Nedostatak kalcijuma, gojaznost), nasledni faktori (povezano parenje), fizički faktori (starost, loše stanje ...), socijalni faktori (teritorijalnost) i neadekvatni uslovi okoline (npr nagle promene temperature). Razne infekcije (psitakoza) ili genitalne bolesti (ciste, tumori) takođe mogu dovesti do neplodnosti. Ženka takođe može prerano da položi neoplođena jaja ili pre nego što je mužjak oplodi, što je možda zbog hormonalnog poremećaja ili je druga mogućnost da mužjak ima predugo perje oko kloake koje sprečava oplodnju. S obzirom da je ovo drugi put da su položena jaja neoplođena, možda ne bi bilo loše odvojiti tigrove, odnosno pokušati promeniti partnera ili sačekati još neko vreme.

 

Za izleganje mladunaca neophodne su odgovarajuća temperatura i vlažnost, pa u slučaju da ženka ne leži redovno na jajima ili da se ohlade ili dehidriraju, embrion će takođe uginuti. Moj savet je da možda pokušate da osvetlite jaja ili ih osvetlite običnom baterijskom lampom. To možete učiniti već od 8. do 12. dana nakon što ženka počne da leži na njima. Na taj način ćete videti da li su jaja uopšte oplođena, odnosno videćete emriju kao malu tamnu tačku koja se vremenom uvećava i krvne sudove koji proseju ispod površine jajašaca. Ako, pak, jaje nije oplođeno, svetlost će samo sijati kroz ljusku jajeta. U slučaju da se pomenuti problem nastavi, svakako vam savetujem da se za pomoć obratite kolegama sa Veterinarskog fakulteta koji su za ovo pitanje specijalizovaniji.

 

OZNAKE: