Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka starog 1,5 godinu kom je pre 2 dana dijagnostikovan pesak u mokraći. On je sada na režimu specijalne ishrane i svakodnevno se u plitkoj sedaciji kateterizuje. Mene zanima postoji li neki konkretan lek kojim se ovaj problem može rešiti? Veterinarka mi je preporučila da potražim pastu firme Vetoquinol, pa me zanima da li se ona može naći kod Vas u maloprodaji i ima li je uopšte na našem tržištu. Unapred hvala na brzom odgovoru.
Pozdrav od Marije i mačka Ljube

O: Urolitijaza predstavlja stanje otežanog odvođenja mokraće.

Nastaje kao rezultat taloženja mulja, peska ili kamenja u mokraćnoj bešici ili u uretri. Oboljenje izaziva neprijatnost i bol,  a ukoliko duže traje dovodi do oštećenja i drugih sistema organa. Mačak često ide na posip, ali je mokrenje usporeno, u tankom mlazu ili kapljicama, a ponekad i uz pojavu krvi i bolnog oglašavanja. Ukoliko je izlučivanje mokraće potpuno onemogućeno, veterinarska intervencija je hitna.

U zavisnosti od kliničkog nalaza prilikom pregleda, kao i rezultata biohemijskih analiza krvi i urina, terapija se svodi na mehaničko uklanjanje peska i kamenja (hirurška intevencija) ili kataterizaciju mokraćne cevi radi odstanjivanja mokraće, uz aplikaciju preparata koji rastapaju kamenac.

Pored preparata, postoji medicinska hrana koja se koristi kao kompletna hrana za ishranu životinja koje imaju urolitijazu. Ova hrana se koristi bez ikakvih dodataka. U sebi ima dodate zakiseljivače mokraće koji deluju otapajući kamenac. Hill's - Prescription Diet S/D feline je hrana koja je indikovana kod bolesti donjeg urinarnog trakta mačaka, otapanja struvitnih urolita. Koristi se u periodu od 2 - 3 meseca, a zatim se prelazi na C/D. Prescription Diet Feline C/D se koristi u slučajevima bolesti donjeg urinarnog trakta mačaka, kao prevencija stvaranja i ponovnog pojavljivanja, kao i kod idiopatskog FULTD - a. Royal canin - Urinary S/O hrana koristi se za otapanje i prevenciju ponovnog stvaranja struvitnih i oksalatnih kristala. Eukanuba - Urinary Struvite je terapija i prevancija struvitne urolitijaze. Sve navedene medicinske hrane nalaze se u ponudi Pet centra.

Pasta za otapanje peska firme Vetoquinol se ne nalazi u našoj ponudi; na žalost nije registrovana na našem tržištu.

Kao zamenu imamo pastu proizvođača Dr. Alder "Struvi t - ex",  koja je namenjena mačkama i psima koji imaju problema sa stvaranjem urinarnog kamenca. Korišćenjem ove paste - pH mokraće opada, što  dovodi do otapanja struvitnog peska i prevencije ponovnog stvaranja.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak