mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Odvela sam uličnu macu na sterilizaciju, u tom trenutku je imala mačiće stare oko mesec i po dana. Maca je stara možda 2 godine. Sterilisana je, nakon par dana smo je preuzeli i stavili je u pomoćnu prostoriju, dali joj hranu, vodu i ostavili je to veće tu da prespava. Ujutru je maca imala nekakvu izbočinu veličine jajeta na mestu reza. To je tako stajalo danima, veterinar je samo rekao (čuli smo se telefonom) da joj dajemo Panklav sirup 10 dana. Maca je sve vreme redovno išla u wc, jela, pila. Jednog jutra se nije pojavila da uzme hranu, negde je ostala sakrivena, nije se pojavila ni kasnije. Našli smo je popodne uginulu, ispala su joj creva kroz ranu na stomaku, posle 7 dana od sterilizacije. Mi smo bili slomljeni i u šoku. Možete li mi reći šta se sa njom dogodilo? Veterinar kaže da je verovatno u pitanju neki "akutni problem", možda srčani udar ili tako nešto i da joj nije zasekao ili prišio crevo jer onda ne bi mogla da jede i ude u wc. Ja sam iznemogla od plakanja, molim vas recite mi zašto se ovo dogodilo i da li je mnogo patila? Poslaću vam sliku njenog stomačića kada smo je doveli. Rana je zarastala ali je taj mehur ostao na stomaku i onda posle nekoliko dana eksplodirao! Srdačan pozdrav i unapred hvala, Мајa

О: Izuzetno nam je žao zbog Vaše mace. Na osnovu Vašeg teksta teško da mogu dati tačnu dijagnozu šta se zapravo desilo nakon sterilizacije ljubimice.

Komplikacije posle sterilizacije su vrlo retke i javljaju se u otprilike 2-4 % slučajeva, i to po pravilu zbog ne pridržavanja uputstava datih vlasnicima. Najčešće komplikacije su:

1. Pucanje unutrasnjih šavova – ponekad se događa kod ženki, po pravilu zbog vlasnikovog nepridržavanja uputstva, kada je životinji dopušteno da skače. Prvih nekoliko dana, životinji treba onemogućiti skakanje. Ukoliko se radi o izrazito hiperaktivnoj životinji koju vlasnik ne može kontrolisati, u dogovoru sa veterinarom, prvih nekoliko dana se može davati lagani sedativ.


2. Lizanje ili čupanje šavova – 4.-5. dan posle sterilizacije, kada rana počne da zarasta, životinje znaju da ližu ranu jer ih svrbi. Ukoliko vlasnik ne može da kontroliše životinju, treba da joj se stavi zaštitna kragna. Ona životinji ne smeta, sa njom može da jede i pije, jedino joj je onemogućava lizanje rane.


3. Inkontinencija: javlja se u 1-4% sterilisiranih kuja, najčešće preko 25 kg težine. Taj problem se brzo i dobro rešava lekovima.


Sterilizacija je rutinski zahvat koji zahteva minimalnu hospitalizaciju.

Jedini način da se utvrdi tačan uzrok uginuća u ovom slučaju može biti isključivo obdukcija nakon koje se postavlja tačna dijagnoza.

OZNAKE: