Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

 

P: Odrastao pas treba da ide na malo duži put, nikad u auto nije ušao, uplašen povodca. Da li postoji neko sredstvo za umirenje, dok ne počne putovanje? Barem za početak puta.
Bojana

O: Pas se u automobilu ne oseća prijatno dok se na to ne navikne. Koliki je vremenski period adaptacije ljubimca na transport, varira od jedinke do jedinke. Takođe, određeni postotak pasa, baš kao i ljudi, pati od bolesti putovanja. Zato se i psu u automobilu moraju pružiti osnovni uslovi da se oseća prijatno i bez straha.

U svakom slučaju, potrebno je ljubimcu osigurati smeštaj u kabini, ali nikako ne na prednjem sedištu, a takođe niti na sedištu iza vozača jer kod naglog kočenja može „odleteti“ napred. U našoj ponudi postoje prostirke za zadnje sedište, koje se po potrebi mogu iskombinovati na način da pokrivaju samo pola sedišta ako još neko sedi sa psom na zadnjem sedištu. Postoji i specijalan pojas koji se pričvrsti za pojas na zadnjem sedištu.

Takođe, mogu se koristiti i specijalni transporteri namenjeni za prevoz ljubimaca. Transporteri, koji su u našoj ponudi, zadovoljavaju sve uslove propisane od strane međunarodnih organizacija, za transport ljubimaca u različitim transportnim sredstvima (automobil, avion, brod, autobus...).

Predlažemo da pogledate ponudu Pet Centra opereme za automobil.

Za vreme vožnje, psu je potrebno omogućiti dovoljno svežeg vazduha, ali istovremeno i pripaziti da vazduh ne duva direktno u njega.

Ako putovanje traje duže vreme, povremeno osigurajte zaustavljanja kako bi se ljubimac malo razgibao, popio vode i obavio nuždu.

Nije dobro hraniti psa neposredno pre putovanja. Ako još niste nikada sa njim putovali, ne bi bilo loše napraviti jednu "test" vožnju da vidite kako reaguje u autu. Naime, psi kojima je muka u vožnji, odmah počnu pojačano baliti, biti nemirni ili, naprotiv, suviše mirni i povraćaju.

U tom slučaju obratite se vašem veterinaru koji će Vam napisati recept za tablete protiv povraćanja i za smirenje.

Dakle, šta ćete koristiti ostaje na Vašem izboru.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak