Hidrocefalus i gubitak vida kod šteneta
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam štene staro 5 meseci. Dijagnostikovan mu je hidrocefalus i izgubio je vid. Samo je jedan dan bio slep i obratili smo se veterinaru. Dobio je kortizonsku terapiju i sad mora na operaciju. Hoće li mu se vid vratiti? Ljubica

O: Hidrocefalus je patološko nakupljanje tečnosti unutar moždanih komora.

Hidrocefalus može biti primarni i sekundarni. Uzrok primarnome hidrocefalusu leži u tome da stanice koje oblažu unutrašnjost moždane komore ne resorbiraju cerebrospinalnu tečnost u dovoljnoj meri. Uzrok takođe može da bude i suženi kanal kojim tečnost teče između komora što dovodi do abnormalne akumulacije tečnosti unutar komore. Sekundarni hidrocefalus uglavnom nastaje kao posledica upalnih procesa CNS-a ili traume glave.

U praksi se češće susreće primarni hidrocefalus i to većinom kod patuljastih rasa pasa i brahicefaličnih rasa. Primarni hidrocefalus, uopšteno, ima bolju prognozu.

Simptomi hidrocefalusa su epileptički napadi, poremećaji vida, strabizam, mentalni poremećaji.

Terapija se najčešće sprovodi kortikosteroidima, koji pojačavaju resorpciju cerebrospinalne tečnosti. Takođe postoji mogućnost i hirurške obrade u vidu drenaže postavljanjem odvodne cevčice u moždanu komoru, ali takav zahvat je ipak rizičan.

Hoće li se vašem psu vratiti vid zavisi od toga koliki je opseg oštećenja nastalih neoticanjem tečnosti, što će se videti nakon sprovedenog zahvata i terapije.

 

OZNAKE: