Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Zamolila bih Vas za pomoć u nadi da ću što pre dobiti odgovor jer sam poprilično zabrinuta za svog degua. Čuvamo čitavu jednu malu porodicu, evo već 11 dana. Sve je prošlo u redu i mali su dobro. Imamo ih 6 komada. Majka se dobro stara o njima, ali dva dana već ubrzano diše (kao dok se kotila). Ne odbija hranu kada joj dajem, ali je nevesela i provodi više vremena na kućici nego dole sa mladuncima. Brzo škripi zubima i jede svoj izmet i pored poslastica koje im dajemo (koristimo samo kupovnu hranu). U kući se puši, ali ubrzano diše i kad se vratim s posla (što znači da za to vreme nije bilo dima). Ja ne znam nijednog veterinara za male životinje, a ove koje sam pitala nisu mi dali adekvatan odgovor ni za osnovne informacije, kao što je ishrana. Unapred Vam se zahvaljujem. S poštovanjem, Milica

O: Što se tiče oboljenja kod degua, čim primetite bilo kakve promene u ponašanju degua, trebalo bi da posetite veterinara. Stručnu pomoć u dijagnostikovanju i lečenju oboljenja možete dobiti na Veterinarskom fakultetu u Beogradu ili svakoj opremljenoj ambulanti koja se isključivo bavi kućnim ljubimcima. Početni simptomi koji mogu ukazati na neko oboljenje su apatija, gubitak težine, bezvoljnost.

Bolest bilo kakvog uzroka smatra se hitnim slučajem, jer kod degua vrlo brzo može nastati stanje šoka.

Degui mogu oboleti od različitih bolesti kao što su katarakta, tumori, dijabetes, respiratorne infekcije, kao i infekcije reproduktivih organa kao posledica otežanog porođaja ili posporođajnih infekcija kao i kod drugih životinja.


Nažalost, samo na temelju informacija koje ste dali, ne mogu odrediti o kojem se oboljenju radi.

Nikada ne treba izgubiti iz vida da su greške u ishrani degua, u najvećem broju slučajeva, glavni uzrok nastanka bolesti. Degui imaju smanjenu mogućnost iskorišćavanja šećera i skloni su dijabetesu. Jedan od pokazatelja oboljenja kod degua je boja njihovih sekutića. Dve nedelje posle rođenja oni poprimaju narandžasto žućkastu boju, koja nastaje kao posledica reakcije pljuvačke i hlorofila iz biljaka. To je karakteristična boja sekutića, pa ako su oni beličasti, moguće je da se radi o nekom oboljenju.

Takođe, koprofagija (konzumiranje izmeta) je prirodna pojava kod većine glodara i ne treba da vas plaši. Konzumiranjem izmeta glodari nadoknaćuju mikrofloru, kao i vlakna i vitamine iz grupe B.


Degu je biljojed i u prirodi se hrani raznim biljkama, povrćem, lišćem, korom drveta. Pokušajte da im obezbedite sličnu hranu. Ono što uvek morate imati na umu je da ih nikada ne hranite hranom koja u sebi sadrži šećer ili mast. Umesto toga može kora krastavca, paradajz, šargarepa, jednom nedeljno seno, listovi maslačka. Pored toga, možete ih hraniti i gotovom hranom koja se sastoji od mešavine žitarica spravljenu posebno za degua.

U svakom slučaju Vam savetujem da pronađete veterinara koji će pregledati Vašeg ljubimca i po potrebi započeti odgovarajuću terapiju.