ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam patuljastu zečicu staru godinu dana. Pre par dana sam primetila da joj fali dosta krzna na desnoj strani tela. Skroz joj se vidi koža na toj strani, a na drugoj strani je sve normalno. Zec normalno jede i pije vodu. Jako sam zabrinuta. Ne znam da li zečica može sama da počupa sebi toliko krzna ako traži zeca. Molim vas da mi odgovorite. Hvala unapred. Mima

O: Promene koje opisujete mogle bi biti posledica gljivične infekcije koja nije retkost kod kunića i zamorčića. Postoji nekoliko različitih vrsta gljivica koje uzrokuju dermatofitozu kod kunića među kojima je najčešća Trichophyton mentagrophytes.

 

Gljivice se obično nalaze na životinji, ali i njenom okruženju. Spore koje se tako sa životinje prošire u okolinu mogu tu da prežive i do 18 meseci. Najčešćim izvorom ove infekcije smatraju se mačke i drugi bolesni kunići. Oni mogu biti asimptomatski nosioci i tako širiti infekciju, a da ne pokazuju nikakve znakove bolesti. Gljivice se mogu prenositi direktnim kontaktom ili putem zaraženih predmeta.

Oboleli kunići obično imaju okrugla područja bez dlake na kojima je koža dosta suva i ispucala. Ove promene najčešće počinju na glavi, nogama i stopalima. Mogu se, takođe, proširiti i na ostale delove tela, i tada se može javiti i crvenilo i svrab. Ako se životinja češe, na taj način dodatno iritira kožu i omogućava nastanak sekundarne bakterijske infekcije.

 

Dijagnoza gljivične infekcije postavlja se na nekoliko načina među kojima je najpopularnija pretraga sa Wood-ovom lampom. Na taj će način, nakon što se izlože Wood-ovoj lampi, neke vrste gljivica fluorescirati. Ipak, smatra se da preko 50% njih ipak neće fluorescirati što ovu metodu zapravo čini dosta nepreciznom i nesigurnom.

Druga metoda je da se iščupa nekoliko dlaka sa dela promenjenog područja i pogleda pod mikroskopom. Na ovaj način može se dijagnozirati 40 – 70% infekcija. Ipak, najsigurnija i najtačnija metoda za dijagnozu je uzimanje brisa kože i nasađivanje kulture.

Lečenje se sprovodi tako da se najpre dlaka oko samih lezija ošiša, a onda tretira nekim šamponom na bazi ketokonazola poput Oronazol šampona. Nakon toga preporučuje se da se životinjici me neka od antimikotskih krema na bazi mikonazola ili klotrimazola. Vrlo je važno da se lečenje sprovodi još 2 nedelje nakon nestanka simptoma, odnosno nakon što dva uzastopna nalaza kulture budu negativna.

Takođe, vrlo je važno da se dobro očisti i dezinfikuje kavez, kućica, četke i ostali predmeti kako bi se uništile sve ostale spore gljivica.

Budući da gljivice mogu preći i na ljude, svakako Vam savetujem da s ljubimcem posetite veterinara koji će utvrditi da li je zaista reč o gljivičnoj infekciji ili ipak o nekoj drugoj bolesti (npr. alergiji, parazitima i sl.)