Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačak, star 7 godina, u poslednje vreme je počeo da se trese na neke trenutke. Inače smo se pre tri nedelje preselili u novi stan i znajući naravno kako je to njima stresno, pazili smo da bude u izolovanoj prostoriji, dalje od buke, dok se sam neoslobodi. Sada se već ponasa komotno u stanu, normalno kao i pre ali se u poslednje vreme trese čak i kada prede osetim da se nekako grči. Sigurno mu nije hladno jer je u normalnoj sobnoj temperaturi, normalno jede, pije, vrši nuždu, igra se, nikakva veća odstupanja od uobičajnog osim toga. Da li moguće da je i dalje malo napet zbog selidbe ili je nešto drugo u pitanju? Unapred neizmerno zahvalna! Marija

O: Mačkama su svojstveni opisani simptomi i u većini slučajeva ne radi se o bilo kakvom poremećaju. Lagano trzanje, koje ne uključuje akciju čitavog tela, odnosno prednjih i zadnjih ekstremiteta istovremeno, ne bi trebalo da Vas zabrinjava, jer se ono događa i kada su mačke budne i kada spavaju.

Kako nema bilo kakvih drugih simptoma, koji bi mogli dodatno potkrepiti bilo kakvu sumnju na bolest, iz ove perspektive izgleda da je sa Vašom macom sve u redu.

Ipak, nevoljni pokreti (tremor), mogu nastati i u vezi sa stanjima poput hipoglikemije, trovanja, upale, povrede, kao i iz nepoznatih razloga (idiopatski) i bolesti nervnog sistema. Većina navedenih bolesti ima i druge simptome, osim tremora, pa je veoma mala verovatnost da se radi o njima, s obzirom na to da navodite kako je maca vesela i razigrana.

Uopšteno se može reći da su uzroci lokomotornih smetnji kod mačaka sledeći: problemi sa nervnim sistemom, problemi s drugim sistemima organa u telu koje imaju uticaja na to kako mozak ili nervi funkcionišu, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tečnosti), ortopedski problemi (problemi sa kostima i zglobovima) kao i problemi mišićnog sistema. Takođe, problemi s kretanjem mogu biti posledica mehaničkih faktora (udarac, pad, prignječenje ....).

S obzirom da trzanje nogu ili tela kod mačke nije specifični simptom, već može predstavljati normalnu refleksnu pojavu, ali i ozbiljnije poremećaje zdravlja, uputila bih Vas na opšti klinički pregled i pregled nervnog sistema Vaše mačke u veterinarskoj ambulani. Dijagnostika problema lokomotornog sistema mačke je vrlo zahtevna i kompleksna pa potonje možete obaviti na Veterinarskom fakultetu.

OZNAKE: