mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pročitala da su Tokay gekoni najagresivnija vrsta guštera, zanima me da li je to istina, koliko porastu i da li su aktivni danju ili noću? Hvala! Tijana

O: Tokay gekoni prirodno potiču iz Jugoistočne Azije. Relativno su veliki, bledo sive boje sa plavkastim mrljama (tamna okolina) te tamnosiva boja sa crvenim mrljama (svetla okolina). Kao većina gekona, oviparni su i jedu insekte. Tokay gekoni imaju specijalizovane lamele na prstima koje im omogućavaju hodanje po vertikalnim površinama čak i plafonima. Suprotno uvreženom mišljenju ove lamele nisu lepljive već su sastavljene od malih, mikroskopske veličine filamenata (niti) koje pronalaze jednako sitne nesavršenosti na površini kojom hodaju (čak i staklo). Kao većina guštera, tokayi imaju sposobnost menjanja boje u zavisnosti u kakvoj okolini se nalaze; mogu potamneti ili posvetleti svoje telo i mrlje kako bi se bolje uklopili u okolinu. Uprkos činjenici da tokay gekonima ne smeta da žive u blizini čoveka (izvor hrane i skrovišta) jedni su od najmanje druželjubivih gekona.

Poznati su po svom naglom temperamentu, grickanju ruke koja ga hrani, čisti ili na druge načine dolazi u njegovu blizinu. Njihovi ugrizi su moćni - uhvate se za ruku i puštaju jedino kad to njima odgovara.

Kontakt sa ljudima može kod ove vrste biti vrlo stresan jer su poznati po tome što preferiraju da budu solitarne životinje. Za pripitomljavanje treba znatna količina strpljenja. Počinje se sa nežnim diranjem gekona, a potom držanjem. Većina gekona vrlo dobro prihvata ovakve bliske kontakte dok su u terarijumu. Prema iskustvima vlasnika, ove vrste gekona, uspeli su u potpunosti pripitomiti tokay gekona, međutim savetuju da ako tražite jednog od gekona bolje je rešenje leopard gekon ili fat-tailed gekon. O leopard gekonu smo pisali u odgovru Leopard gekon - najvažnije informacije. Osnovne informacije o vrsti fat-tailed gegon smo objavili u odgovoru Fat tail gekon (Hemitheconyx caudicinctus).

Ukoliko se ipak odlučite na tokaya samo nekoliko smernica o smeštaju. Trebalo bi ga smestiti u adekvatno opremljen terarijum, a imajte na umu i činjenicu da se retko viđa tokom dana jer su isključivo noćne životinje. U terarijumu treba postaviti biljke na koje će se penjati ili sakrivati, a istovremeno biljke će održavati vlagu u terarijumu. Terarijum bi trebao biti veličine minimalno 75 litara kako bi se omogućilo dovoljno prostora za kretanje i skrivanje kao i za omogućavanje uspostavljanja temperature (dnevna 24-32°C, a noćna 21-27°C).

Što se ishrane tiče treba ih hraniti svakodnevno (crvčci, zoophobasi i sl.), a veći tokayi prihvataju i pinki miševe.

Ne piju iz posude za vodu tako da se svakodnevno jedna strana terarijuma mora prskati (u večernjim satima). Drugi način povećanja vlage u terarijumu i obezbeđivanje vode za gekona je smeštanje kockica leda na vrhove biljaka (istopljena voda se sliva pa je on može jezikom lizati).