ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Molim Vas da mi odgovorite na pitanje. Dobila sam pre 10-tak dana dve male zutouhe kornjače. Imam odgovarajući akvarijum, ostrvca i priviklili su se. Aktivne su (doduše ne znam kog su pola) jedu i s tim nemam problema. Međutim na jednom od njih pojavila se na glavi neka bela fleka, čini mi se da nije ništa natečeno ali meni liči kao da malo gnoji. Da li je to prolaznog karaktera i da li treba nešto da preduzmem. Hvala unapred, pozdrav! Mileva

O: Simptomi bakterijske infekcije kože su sluzave naslage na samoj koži. Infekcija zahvata čitavu kožu ili pojedina mesta, a uzroci su higijenski uslovi u terarijumu.


Lečenje se sprovodi odgovarajućim preparatima koje propisuje veterinar.

Ljuštenje rožnatih ploča i kože je normalan proces rasta kornjače i to se dešava kroz čitav njihov život. Kada se pravilno ljušti, otpali komadići kože su toliko sitni da ih mi niti ne vidimo. 

Kožne infekcije se ispoljavaju promenama na koži, u vidu crvenkaste boje (Pseudomonas sp.) ili beličasto-sluzavih promena. Po primarnoj bakterijskoj infekciji često sledi i sekundarna gljivična infekcija, zbog pada imuniteta ili dugotrajne antibiotske terapije.

Gljivične infekcije mogu biti i primaran uzrok promena na koži, koje se onda komplikuju bakterijama.


Ne treba isključiti ni mehaničke opovrede, koje se takođe mogu završiti infekcijama.


Svakako Vam preporučujem da svoju kornjaču odvedete kod veterinara, kako bi se utvrdio tačan uzrok promena te se na vreme započelo s terapijom, ukoliko ona bude potrebna.

Takođe, o raspoznavanju pola kod kornjače pisali smo u našem prethodom odgovoru „Razlikovanje pola kod kornjača“.