ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam zelenog anolisa već par nedelja. Od tada čini mi se da nije ništa jeo. Dajem mu crve brašnare, ali neće. Pre 2 dana se presvukao. Molim vas da mi date informaciju po pitanju ishrane.
Hvala na odgovoru. Mare

O: Cvrčci su ovim gušterima osnovna hrana, a povremeno im treba ponuditi i crve brašnare, te isekte iz "dvorišta" tj. prirode (morate biti sigurni da nisu zagađeni insekticidima). Uz to, premda u malim količinama, i voće je potrebno za pravilan rast ovog guštera. Povremeno mu možete ponuditi i vodu zaslađenu sa malo meda. Hranu je potrebno dva puta nedeljno obogatiti vitaminima i mineralnim preparatima, posebno kalcijuma i fosfora. Dozu vitamina i minerala treba udvostručiti za jedinke koje se razvijaju ili nose jaja. Obratite pažnju i na eventualne znakove bolesti. Promena boja često je dobar pokazatelj da nešto nije u redu - kada su bolesni, uplašeni, ako im je preniska temperatura u terarijumu ili jednostavno nemaju dovoljno prostran terarijum. Nije retkost da ove životinjice imaju parazite, a čišćenje od parazita delikatan je posao.

Na osnovu adekvatnog pregleda, mora se tačno znati protiv kog parazita se borimo jer pogrešna dijagnoza može uzrokovati smrt. Anoreksija, popraćena dehidracijom, koja uzrokuje postepeno gašenje svih glavnih životnih funkcija zadnji je stadijum pre uginuća.

Iz tog razloga,  ako Vaš ljubimac i dalje bude odbijao hranu,  svakako se obratite veterinaru koji ća Vas,  na osnovu kliničkog pregleda životinjice, najbolje savetovati koja terapija se preporučuje.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak