Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, molila bih da mi kažete nešto više o rasi tibetski terijer, o karakteru, zdravlju, nezi i ishrani. Da li je to pas za stan, i da li mu treba puno šetnje?
Puno hvala unapred!
Jovana

O: Tibetski terijer je stvoren na Tibetu i primarna uloga mu je bila da služi za pratnju i razonodu. Na pašnjacima je počeo da obavlja pastirsku i čuvarsku dužnost, pa je bio veoma koristan. Vremenom su se razvila dva tipa tibetanskog terijera: jedan lakši i elegantniji i drugi jači i manje elegantan.

Tibetski terijer je razvio i veliku otpornost s obzirom da je rastao i živeo u ekstremnim geografskim i klimatskim uslovima. Generalno je dobrog zdravlja. Ipak, kao i svakom psu, neophodno je da brinete o njegovom zdravlju, da primenjujete redovne preventivne mere i da ga pravilno hranite.

Odličan je čuvar i nije agresivan pas. Živahan je, izuzetno druželjubiv i idealan pratioc. Kao i svi tibetanski psi, veoma je inteligentan i odan. Izgledom podsećaju na minijaturnog bobteila. To su dugovečni psi - životni vek im je i preko 16 godina.

S obzirom da ima dugačko i gusto krzno, potrebna mu je redovna i pravilna nega dlačnog pokrivača. Češljanje i kupanje su sastavni deo njegovog života i na to ga treba od malena navikavati. Aktivan je i voli dugačke šetnje, no pogodno je držati ga u stanu uz dovoljno aktivnosti.

Negativne strane ove rase su što voli da nameće svoj karakter i teži da dominira, pa je neophodno od malena graditi pravilan odnos sa psom.

Potrebne informacije o nezi šteneta možete pročitati ovde.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak