Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Prelepog  bucmastog štenca zlatnog retrivera starog 2 meseca i 13 dana dobili smo u nedelju. On je sa nama u kući. Imamo veliki stan i imamo nameru da ga držimo u kući da živi sa nama. Nikada nismo imali psa i nemamo iskustva po tom pitanju, sem saveta drugih i literature. Hranimo ga isključivo  hranom za štence. Kako da ga naučimo gde da vrši nuždu? Kada ga iznesemo napolje, 10 min. posle obroka on izvrši uglavnom lakšu, težu ponekad, ali zato u kući haos. Na svakom mestu i  veoma često se popiški - obavezno na tepih. Probali smo novine ali ništa, juče i noćas  proliv  po tepihu. Molim Vas kako ga vaspitati po tom pitanju? Ako možete što pre odgovorite. Veliki pozdrav  iz Užica. Porodica Tomanović

O: Vaše štene  je još uvek " beba" i nije u mogućnosti da zadrži mokraću i feces ako ide napolje samo posle obroka. Tako mladog psa je potrebno izvoditi 5 - 6 puta dnevno (prosečno svaka 3 sata: 8h - 11h - 14h - 17h - 20h - 23h), a ni to nije garancija da se neće koja nezgoda dogoditi u kući (jer razmak između zadnje večernje šetnje i prve jutarnje je dosta veliki za tako mladog psa).

Nije dobro što štene jede neposredno pre nego što ga izvedete u šetnju. Štene bi  trebalo prvo voditi u šetnju, a tek nakon šetnje nahraniti ga i po mogućnosti mu omogućiti spavanje, kako ne bi došlo do izbacivanja hrane (povraćanja).

Savjetujem Vam, ako niste u mogućnosti toliko puta dnevno izvoditi štene napolje, da štene naučite da nuždu obavlja na tzv. pelene za štence (jako apsorbujuća podloga koja se sastoji od materijala  koji dobro upija i od najlonskog dela koji ne propušta mokraću). Takođe postoji i privlačni miris za vršenje nužde i odbojni miris za mesta na kojima ne želite da Vaše štene vrši nuždu. Te je pelene potrebno postaviti na određeno mesto gde želite da Vaš pas obavlja nuždu, s tim da mu je to mesto uvek dostupno. Takođe možete nabaviti tzv. wc za štence, a to je plastična posuda sa peskom za obavljanje nužde i lopaticom kojom se odstrani pesak koji se zgrudva nakon mokrenja i takođe služi za odstranjivanje izmeta. Sve to možete nabaviti u Pet centru i takođe se za savet prilikom kupovine možete obratiti veterinarima.

U načelu štence nije potrebno kažnjavati za to što ne znaju da obavljaju nuždu na mesto i u vreme koje smo mi zamislili. Radije se koristite metodom nagrade (kada obavi nuždu napolju ili na wc-u dajte mu pseći keksić). Svi psi pre ili posle nauče da  obavljaju nuždu napolju, gde to rade i drugi psi, jer na taj način obeležavaju teritoriju i međusobno komuniciraju (hormoni se izlučuju mokraćom).

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak