Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj degu, star oko 2 godine, ponaša se sasvim normalno, kao i do sada, ali primetio sam na prednja dva najveća zuba veliku crno-braonkastu tačku, kao i manje tačkice na gornjim desnima iznad. Ostatak tih zuba mu je normalno narandžaste boje. Da li mi možete reći da li je po sredi nešto ozbiljno i dati mi savet šta da preduzmem? Unapred zahvalan, Vlado


O: Zubi kod degua su prirodno narandžaste boje. Ukoliko uočite da su bele boje to znači da je degu bolestan i da najverovatnije boluje od oboljenja usne duplje.


Međutim, ukoliko uočite tamne tačkice na desnima degua, to najpre može biti znak pigmentacija, što ne ugožava zdravlje degua. Uzroci promene na zubima mogu biti karijes ili takođe pigmentacija. Karijes nastaje usled oštećenja gleđi zuba i dejstva bakterija, koje razlažu ugljene hidrate i stvaraju organske kiseline, a posledično dolazi do demineralizacije zuba.

Takvi  zubi postaju lošijeg kvaliteta, lako se lome i ispadaju. Kada životinja ima problema sa karijesom onda pokazuje neke od sledećih kliničkih simptoma: baljenje, teže uzimanje i žvakanje hrane, neprijatan zadah ili jednostavno odbijanje hrane.

Potrebno je da ga odvedete kod veterinara koji će na osnovu kliničkog pregleda ustanoviti o čemu se radi i predložiti mere.