Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam vučjaka starog 2 godine. Mnogo mu je suva dlaka. Šta je potrebno da mu dajem ili mažem? Jelena

O: Kožna oboljenja psa su grupisana u nekoliko kategorija prema uzročniku: imunološki poremećaji (demodikoza, malassezia infekcija, atopični dermatitis, autoimuna oboljenja kao pemphigus i lupus erythematosus); infektivni alergijski dermatitisi (izazvani buvama tj. pljuvačkom buve); nasledni i stečeni poremećaji (seboreični dermatititis, alopecija, folikularna displazija); kožne manifestacije internih bolesti (hipotireoidizam, Cushing's Syndrome, tumori ovarijuma i testisa).

Suva koža i dlaka može biti simptom nekih kožnih bolesti, neadekvatne ishrane, čestog kupanja.

Za početak bih preporučila promenu hrane. Jedna od mogućnosti je da psa počnete hraniti nekom od gotovih hrana Royal Canin Sensible, Hill’s Sensitive Skin, Eukanuba  Sensitive Skin.

Zbog mnogobrojnih razlika, i način nege se razlikuje. Koža pasa se znatno razlikuje od naše. Na primer, epidermis pasa je mnogi tanji (sastoji se od 3 – 5 puta manje slojeva ćelija) od našeg, dok je pH vrednost ljudske kože 5,5 a pseće 7,5. Takođe, psi – osim na tabanima - nemaju ekrine znojne žlezde, a rast dlaka je cikličan, dok je kod čoveka neprekidan. Stoga se ne preporučuje da se kod kupanja pasa koriste šamponi za ljude, ma koliko blagi oni bili. Savetujem vam da nabavite kvalitetni šampon za pse. Postoji veliki izbor ovakvih proizvoda u Pet Centru.

Koliko često ćete kupati vašeg psa zavisi  od potrebe, ali to ne bi trebalo raditi češće nego jednom mesečno. Posebno treba obratiti pažnju da se šampon temeljno ispere iz krzna. Posle kupanja nekada je dobro utrljati i omekšivač („conditioner“) namenjen psima.Zink Tabs.

U ponudi Pet Centra mogu se naći brojni preparati za negu i lečenje kože.

U slučaju lošeg opšteg stanja kože i krznenog pokrivača koje se karakteriše dlakom bez sjaja, opadanjem dlake, hrapavom kožom, prisustvom peruti i svraba mogu preporučiti Viacutan Plus. Ovaj preparat je bogat omega 6 i omega 3 masnim kiselinama. To obezbeđuje ciljanu dopunu ishrane esencijalnim masnim kiselinama.

Kod dermatitisa izazvanog kožnim parazitima (buve, grinje), hormonalne neravnoteže, piodermije koja je rezultat oslabljenog imuniteta, poremećaja metabolizma esencijalnih masnih kiselina, vitamina, mikroelemenata, preparat Cani Derm iz linije Anivital poboljšava stanje kože i dlake Vašeg psa. Za iste ove indikacije može se koristiti Derm-caps linije Canina.

Preparati: Biotin Forte linije Canina, BH 5000 linije Bewi Dog su izvori biotina koji se primenjuje u lečenju ljuskavog dermatitisa i promena na sluzokožama.

Preparat Mohren linije Bewi Dog dobar je izvor karotina koji je poboljšava kvalitet dlake i boju krzna.

Deficit vitamina i mikoelremenata se nepovoljno odražava na kožu i dlaku. Pored toga što obezbeđuje kvalitet dlake i kože preparat Hefe linije Canina poboljšava i opšte stanje životinje.

Ako je dermatitis posledica deficita cinka, ovaj mikroelement se može nadoknaditi tabletama preparata linije Dr. Alders

Ovi i drugi preparati dostupni su u apoteci Pet centra. 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak