Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj kunić je stara 6-7 godina. Nikada nije operisana. Međutim, primetili smo kvrgu sa desne strane, bliže zadnjoj nozi. Juče smo je vodili kod veterinara koji je to proverio i iscedio belu mutnu tečnost. Ona se pri tom opirala tome. U početku je ta kvrga bila mala i nije bilo problema s tim, ali kvrga je skoro počela da se povećava i postaje tvrđa. Nakon što je veterinar iscedio, kvrga je postala manja i mekša. Rekli su nam da se to i dalje može povećavati i stvoriti veće probleme, pa su nam preporučili sterilizaciju. Ne znamo da li je dobro i pametno raditi sterilizaciju zbog godina starosti, pa me zanima šta Vi mislite o tom zahvatu kod starijih zečeva? Koliki su rizici, da li može da ugine s obzirom na godine? Zanima me koja se anestezija koristi kod sterilizacije i da li od nečega zavisi, pošto su nama rekli da bi koristili totalnu anesteziju? Ako nam preporučujete operaciju, da li pre toga treba da jede i pije vodu, ako treba, šta treba i koliko da jede i pije? A ako ne treba da jede, koliko pre operacije ne treba da jede? Sanja

O: Promena koju opisujete može predstavljati absces koji se svakako neophodno rešiti hiruškim putem u totalnoj anesteziji.

Kunići su životinje kod kojih je anestezija visoko rizična jer se lako stresiraju za vreme anestezije što može uzrokovati zastoj srca i prestanak disanja. To se takođe odnosi i na sterilizaciju. Krajnju odluku na osnovu predočenih rizika, koji svakako postoje s obzirom na starost, možete doneti isključivo Vi i veterinar koji se prati zdravstveno stanje Vašeg ljubimca.

Više podataka o ovoj vrsti operativnog zahvata kod kunića pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., u sledećim tekstovima: „Sterilizacija kunića“ i „Patuljasti kunić – sterilizacija i vršenje nužde“.


Za vreme manjih hiruških procedura (kao što je absces) mogu sedirati i anestezirati u kombinaciji fental/fluanizona, zatim ketaminaili kombinacija alfaksalon/alfadolona. Ovi anestetici se daju intramuskularno. 


Moguće je i primeniti inhalatornu anesteziju metoksifluranom, halotanom i izofluranom.
Svakako anesteziološki protokol podrazumeva uskraćivanje vode i hrane pred operaciju (voda 12 h, hrana 24h ).


O nezi kunića nakon sterilizacije pisala je koleginica u tekstu pod naslovom „Postoperativna nega“.