Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam štene mađarskog pulija staro 7 nedelja. Potreban mi je savet za ishranu, jer nemam nikakva iskustva sa kučićima. Hranim ga pirinčem, šargarepom, belim mesom, hlebom... ali mu stolica nije čvrsta. Da li je to problem u ishrani ili je normalno za njegov uzrast, ili možda nešto treće? Pomislila sam da su možda gliste, jer mu još nisam dala tabletu protiv njih. Veterinar mi je rekao da mu dam tabletu tek par dana pred vakcinaciju, što je za 6 dana.
Unapred hvala! Staša Bugarski

O: Mađarski puli je pastirski pas Mađarske ravnice.

Veruje se da je ovaj pas imao pretke koji su živeli uz mađarska plemena na istoku Urala i otuda se sa njima doselili u Panonske ravnice u 9. veku. Daljnje poreklo vuče sa azijskog kontinenta, a na evropski je prostor stigao s pastirima nomadima. Reč je, naime, o bistrom psu koji brzo uči, živahan je i preduzimljiv, srednje je veličine.

Pse u tom starosnom dobu (štene) potrebno je hraniti 3 - 4 puta dnevno. Doziranje hrane zavisi od toga koju hranu koristite. Savetujem Vas da koristite granulirane hrane superpremijum kvaliteta koje su u potpunosti kompletne i tako izbalansirane da zadovoljavaju sve potrebe psa na najbolji mogući način.

Pripremom hrane na način kako vi to radite, ne možete sa sigurnošću obezbediti izbalansirani unos svih hranjivih materija, pa je stoga granulirana superpremijum hrana najsigurnija opcija ishrane, koja je inače veoma bitna u prvoj godini. U ovom periodu života njemu je potrebno dvostruko više energije nego odraslom psu i tačno izbalansiran odnos kalcijuma i fosfora, ostalih minerala i vitamina. Sistem za varenje mladog psa je vrlo osjetljiv i nedovoljno razvijen i ne može razgraditi velike količine hranjivih materija kao što su aminokiseline, vitamini, minerali i drugo.

Preporučila bih Vam  hrane: Brit care - Puppy All Breed, Alleva - kompletna hrana za štence od 1 - 12 meseci starosti, Trainer, Royal Canin Starter, Pro Plan, Hill's... Uglavnom preporučuju se hrane za štence srednjih rasa. Sve ove hrane se nalaze u ponudi Pet Centra.

Važno je napomenuti da je najbolji izbor za Vašeg psa kupovina hrane u originalnom pakovanju jer samo tada možete biti sigurni u njen kvalitet, higijensku ispravnost, sačuvane hranljive sastojke u optimalnim količinama, kao i u zagarantovani rok upotrebe datog proizvoda.

Pored pažnje koju je potrebno pružiti (redovne šetnje, igra i sl.), osnove brige i nege psa su adekvatna ishrana, higijena, redovna vakcinacija, čišćenje i zaštita od parazita, čipovanje kao i praćenje zdrastvenog stanja.

U nastavku Vam šaljemo i linkove sa Već ponuđenim odgovorima, koji Vam mogu koristiti u cilju dodatne edukacije.

.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak